ENKHUIZEN - Onder grote belangstelling opent het Zuiderzeemuseum op 16 november 2018 de bijzondere fotografie tentoonstelling Mooi samen haar deuren voor het publiek. Nederland is een verenigingenland bij uitstek; bijna 80% van de Nederlandse bevolking is lid van een vereniging. De topfotografen Koos Breukel en Sander Troelstra brengen in opdracht van het museum het verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee in beeld. Journalist Thijs Broer reisde mee en verzamelde persoonlijke verhalen van verenigingsleden. Volgens Stephan Warnik, algemeen directeur Zuiderzeemuseum, is een titel van een tentoonstelling nog nooit zo toepasselijk geweest als bij de tentoonstelling Mooi samen. “In vereniging mooie dingen beleven, is waar het in het leven om draait.”

De nieuwe tentoonstelling Mooi samen, die van 16 november 2018 tot en met 5 mei 2019 loopt, geeft een beeld van de diversiteit aan verenigingen anno nu. De drijvende kracht achter het verenigingsleven is de behoefte naar saamhorigheid. Of, zoals een trouwe gast van Camping het Wad aan de Afsluitdijk het uitdrukt: mooi samen. Naast (groeps)portretten is filmmateriaal van de verenigingen te zien en kun je op verschillende plekken je eigen ideeën over het verenigingsleven onderzoeken en achterlaten. De audiotour vertelt de persoonlijke verhalen van de verenigingsleden. Kijk vanuit de dug-out naar een oefening van de showband op Urk of bekijk al fietsend foto’s van de IJsvereniging uit Lemmer en luister tegelijkertijd naar de muziek van het Christelijk Genemuider Mannenkoor Stereo. Waarom worden mensen lid van een vereniging en zetten ze zich hiervoor soms jarenlang in? Hoe verhouden hun persoonlijke verhalen zich tot die van hun vereniging? En wat verbindt de leden van al die oude en nieuwe clubs langs de kusten van de vroegere Zuiderzee? Mooi samen brengt een ode aan het verenigingsleven.

Gelijknamig boek
Ter gelegenheid van de tentoonstelling verschijnt het boek ‘Mooi samen, Portretten van het verenigingsleven rond de Zuiderzee’, dat wordt uitgegeven door Uitgeverij Waanders & de Kunst. Het boek laat naast foto’s uit de tentoonstelling, ook meerdere foto’s zien van het verenigingsleven van de Zuiderzeeplaatsen Afsluitdijk, Workum, Hindeloopen, Lemmer, Urk, Genemuiden, Dronten, Lelystad, Biddinghuizen, Nunspeet, Harderwijk, Zeewolde, Bunschoten, Naarden, Muiderberg, Marken, Enkhuizen, Medemblik en Wieringen. De verschillende locaties die Koos Breukel en Sander Troelstra hebben bezocht, hebben elk een eigen hoofdstuk in het boek. In totaal worden 22 verenigingen in beeld gebracht. Het boek is verkrijgbaar in de museumwinkel en te bestellen in elke boekhandel voor 29,95 euro (ISBN 978 94 6262 206 7).

Lezingen en workshops
Speciaal voor deze tentoonstelling organiseert het museum van november 2018 tot en met maart 2019 een aantal activiteiten, dat nauw aansluit op deze tentoonstelling. Van een workshop portretfotografie en een college ‘Het geheimzinnige portret’, tot een wandeling in Enkhuizen over het historische verenigingsleven; voor ieder wat wils. Tijdens het openingsweekend pakt het museum meteen uit met een persoonlijke ontmoeting met de fotografen en een interactieve rondleiding in het binnenmuseum. Op de website van het museum is het complete overzicht te vinden van de verschillende activiteiten.

Over Breukel, Troelstra & Broer

Koos Breukel (1962) maakte onder andere de eerste staatsiefoto's van koning Willem-Alexander en koningin Máxima. Op dit moment vindt zijn tentoonstelling ‘Zoon’ plaats in Huis Marseille. Voor het Zuiderzeemuseum maakte hij eerder al de tentoonstelling 'Voor het oog van Job'.

Sander Troelstra (1976) maakte verschillende grote series over onder meer circus Roncalli, Zuid-Afrikaanse zwerfkinderen en de walvisvaart. Met zijn werk won Sander meerdere prijzen, waaronder de Nationale Portretprijs en de Zilveren Camera.

Thijs Broer (1970) studeerde geschiedenis in Amsterdam en Berlijn en is redacteur van Vrij Nederland. Hij woont op het voormalige eiland Marken. Naast zijn journalistieke werk publiceerde hij onder andere het boek ‘Langs de kust. De Nederlanders en de zee’.