ENKHUIZEN - Zaterdag is het nieuwe buitenseizoen van het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen van start gegaan. Theatermuziekgroep BOT luidde dit op muzikale en theatrale wijze in. Zij lieten horen hoe gerookte vis en de verschillende Zuiderzeeambachten klinken. Sinds 1983 worden deze ambachten levend gehouden in het buitenmuseum en dit seizoen wordt hier extra aandacht aan besteed onder de noemer Handgemaakt. Een bezoekje aan de werkplaatsen van onder andere de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker mogen dus zeker niet ontbreken. Hier ontdek je dat dit handwerk vandaag de dag nog steeds waarde heeft. In het speciaal voor dit jaar ontworpen Doe-het-zelf paviljoen steek je ook zelf je handen uit de mouwen. Tijdens de ambachtsweekenden en bij de verschillende presentaties als een fototentoonstelling, het Taan laboratorium van Merel Karhof en de documentaire van filmmaakster Wendy Wilgenburg in het Filmhuis ontdek je het buitenmuseum en de ambachten op een nieuwe manier. Het buitenmuseum en de verschillende presentaties zijn tot en met zondag 29 oktober 2017 te bezoeken.

Doe-het-zelf paviljoen

In een speciaal voor dit jaar ontworpen Doe-het-zelf paviljoen mogen bezoekers aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Iedereen kan hier zijn of haar creativiteit en ambachtelijke vaardigheden ontdekken of verder ontwikkelen. Zo kan er gewerkt worden met touw, zeildoek, bezemstelen en ‘kloten’, maar ook met een variatie aan grote, creatieve en hedendaagse materialen. Er is een werkplaatsbegeleider in het paviljoen die bezoekers op weg helpt met het maken van gebruiksvoorwerpen.

Ambachtsweekenden

Gedurende het seizoen zijn er diverse activiteiten, zoals demonstraties en workshops. Iedere maand vindt er een speciaal ambachtsweekend plaats, waarin één specifiek ambacht extra aandacht krijgt. Je kunt dan zien hoe het ambacht vroeger werd uitgevoerd, binnen de Zuiderzeecontext en ook welke hedendaagse toepassingen er zijn. Daarnaast worden ook de grondstof en – waar mogelijk – de winning en verwerking hiervan belicht. De eerste weekenden die op het programma staan zijn het Mandenvlechtweekend op 22 en 23 april en het Smeedweekend op 20 en 21 mei. Hier vind je alle verschillende ambachtsweekenden die dit jaar worden georganiseerd.

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen deze Zuiderzeeambachten extra aandacht. Bezoek in het buitenmuseum onder meer de werkplaatsen van de visroker, zeilmaker, touwslager, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Je ontdekt dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds waarde heeft; de ambachtslieden vertellen je er graag alles over. Steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen Doe-het-zelf paviljoen ga je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Iedereen kan hier haar of zijn creativiteit en ambachtelijke vaardigheden ontdekken.

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische boten. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2015 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2016 heeft het museum deze hoge waardering behouden.