ENKHUIZEN - De verkoop van het winterevenement Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is daverend van start gegaan. In de aanloop naar het evenement zijn inmiddels meer dan twee keer zo veel kaarten verkocht ten opzichte van vorig jaar. Om die reden heeft het museum besloten een extra dag, vrijdag 20 december, toe te voegen aan de programmering.


Directeur Stephan Warnik is blij met deze ontwikkeling: 'Het is fantastisch dat het publiek de bijzondere manier waarop wij de Zuiderzeelegendes presenteren zo weet te waarderen. We zien dat de verkoop van de vroege tijdslots hard gaat, met name door gezinnen met kinderen.' Maak je bezoek aan Zuiderzeelicht éxtra bijzonder met een luxe diner in museumrestaurant het Peperhuis. Geniet in de sfeervolle setting van dit voormalige Enkhuizer VOC-pakhuis aan een prachtig gedekte tafel van een heerlijk drie- of viergangenmenu verzorgd door NH-catering. Aansluitend op het diner bezoek je Zuiderzeelicht en beleef je het verhaal van de Scheepskapitein van Enkhuizen.

Met 'De Scheepskapitein van Enkhuizen' kan het publiek weer kennismaken met een stuk Zuiderzee erfgoed. Het spannende volksverhaal is speciaal voor het Zuiderzeemuseum bewerkt door scenarioschrijver Barbara Jurgens en wordt door niemand minder dan acteur en regisseur Frank Lammers verteld. Met de Halve Maen - het 17e eeuwse replica schip - als decorstuk komt deze eeuwenoude Zuiderzeelegende via Zuiderzeelicht tot leven via licht, beeld en geluid. Wandel deze kerstvakantie door de sfeervolle donkere straatjes in het buitenmuseum en beleef het verhaal tijdens Zuiderzeelicht.

Bekijk hier een korte impressie van Zuiderzeelicht.

Online tickets
Zuiderzeelicht is te bezoeken van vrijdag 20 december 2019 t/m zondag 5 januari 2020 tussen 17.00 en 21.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. De route duurt maximaal 60 minuten. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 17.00 en 21.00 uur. Reserveer dus snel een online ticket via de website , ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart. In museumrestaurant het Amsterdamse huis kun je vooraf of na afloop van de wandeling genieten van bijvoorbeeld een warme apfelstrudel met koffie of thee, een overheerlijke kop soep of een heerlijke winterse stamppot (ook vegetarisch). Deze gerechten zijn online bij te boeken met korting.

Bijdrage BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland
Het Zuiderzeemuseum ontving in 2017 tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala een schenking van 560.000 euro om Zuiderzeelicht drie jaar lang te realiseren. De BankGiro Loterij draagt dankzij haar deelnemers graag bij aan dit vernieuwende en unieke concept.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020.