BOVENKARSPEL - Zondag 25 maart biedt IVN West-Friesland de mogelijkheid bezoekers de natuurwaarden te laten ontdekken van de waterberging bij Opperdoes. Deelname is gratis maar een vrijwillige bijdrage is welkom. De start van de wandeltocht is om 13.00 uur op parkeerplaats Koningspad, zijweg Zwarteweg in (noord) Opperdoes. Trek laarzen of stevige schoenen aan om dit gebied.

Het 10 ha grote gebied wordt beheerd door het Landschap Noord-Holland. IVN-gids

Jan Flink neemt de oude situatie en ‘de voor en tegens’ mee in zijn verhaal. De historische waarde van de Bosmanmolens die voor de bemaling zorgen komen ook aan bod. De eerste weidevogels (Kieviten, Tureluur en Grutto’s) zijn inmiddels weer gearriveerd. Om ze niet te verstoren wordt een verrekijker aangeraden. Het IVN heeft er eventueel een beschikbaar.

Om de door verstedelijking overtollig regenwater goed op te kunnen vangen en te verwerken zijn er de afgelopen jaren op diverse plaatsen in West-Friesland nieuwe waterbergingen aangelegd. Vaak gaat het om agrarisch land dat nu onder (regen)water staat en veel (water)vogels aantrekt door de wormen, insecten of kleine visjes. Ook doortrekkers onderweg van Afrika naar het hoge noorden zoals Groenpootruiter, Houtsnip of Bokje zijn hier met een beetje geluk te zien.