BOVENKARSPEL - Dat is het thema waarover Gerti de Koeijer, van Beleef de Geschiedenis, zondag 4 februari gaat vertellen bij IVN West-Friesland.


Een zondagmiddag terug in de tijd, aanvang 14.00 uur in de bovenzaal van het Streekbos Paviljoen. Kosten € 5,- p.p. vanwege verrassend lekkere IJzertijd-hapjes die worden geserveerd. Aanmelden bij Gerti via 06 18333867 of info@beleefdegeschiedenis.nl

Wat weten wij over deze periode van onze geschiedenis, ongeveer 800 jaar voor Christus? De mensen zijn geen jager-verzamelaars meer, ze hebben een vaste woonplaats en bewerken het land. Wat verbouwden ze en wat aten deze boeren zoal uit de pot boven het vuur? Want elektriciteit en gas was nog niet ontdekt en bederf lag op de loer. En hoe weten wij in 2018 wat onze voorouders in de IJzertijd aten? Zag de schijf van vijf er in die tijd heel anders uit?

Joost Lubbers van de AWN- vrijwilligers in de archeologie, komt verslag uitbrengen van zijn archeologieproject ‘Pottenbakken in de IJzertijd’.Hij neemt vondsten mee die in Noord Holland zijn gevonden en vertelt over zijn experimentele pottenbakproject. Hoe bakten onze voorouders potten van klei? Waar haalden ze de klei vandaan en hoe maakten ze een oven? Aan de hand van foto’s en (mis-)baksels vertelt Lubbers hierover.