MARKERWADDEN - Nog een paar maanden en dan gaat de eilandengroep in het Markermeer open voor publiek. Er wordt nu hard gewerkt om het hoofdeiland klaar te hebben. Boswachter Andre Donker van Staatbosbeheer is enthousiast: "Het is echt al heel erg mooi."

Op het eiland moet de haven nog worden ingericht met palen en aanlegsteigers, er komen vogelkijkhutten, wandelpaden en een uitkijktoren. "Dit is eigenlijk het meeste werk op dit moment, want begin september gaat het eiland open voor publiek."

Donker verwacht vooral veel vogelliefhebbers. "Ja, die staan echt te popelen om hier naartoe te komen".

Vorig jaar hebben al meer dan vijftig vogelsoorten zich op de Markerwadden laten zien. Dat worden er dit jaar zeker meer. "Je ziet dat de begroeiing ook echt op gang komt. Er zijn verschillende planten opgedoken en daar komen ook de vogels op af."

Ontstaan Markerwadden

In 2016 is begonnen met het opspuiten van de vijf eilandjes voor de kust van Enkhuizen en Lelystad, om het verder dichtslibben van het Markermeer tegen te gaan. Het meer heeft bijna geen natuurlijke oevers waar het slib terecht kan. Door het opspuiten van de eilanden blijft het slib daar hangen. Dit heeft als gevolg dat het water helderder wordt, de visstand zal verbeteren en daarmee ook de vogelstand.

Een jaar geleden was er nog maar een eiland zichtbaar boven water van zo'n 230 hectare en nu is dat zo ongeveer verviervoudigd. Naast het eerste eiland zijn er nog vier eilanden bijgekomen die nu net boven het water uitkomen. In totaal gaat het om zo'n 800 hectare.

Op 8 september gaat het eerste eiland open voor publiek.