ENKHUIZEN - Zaterdag 24 juni om 12.00 uur start in de Marker haven van het buitenmuseum het spekbakkentreffen tussen authentieke vissermansschepen uit Hoorn en Urk. Het parcours van de wedstrijd wordt pas vlak van tevoren bepaald aan de hand van windkracht en -richting. De race is van 12.00 tot 14.30 uur en de prijsuitreiking vindt om 15.30 uur plaats in de Marker haven.

Spekbak

’Spekbak’ is oorspronkelijk een scheldwoord voor vaartuigen als vissermansschouwen en Marker rondbouwschepen. Waarschijnlijk omdat deze goedkope, ijzeren scheepjes vaak vies en vettig waren van het visafval, maar ook omdat ze in de ogen van de vissersmannen een armzalig alternatief waren voor de elegante, houten botter. Veel spekbakken werden, nadat ze uit de visserij kwamen, omgebouwd tot jacht en voorzien van een kajuit. Hoewel ze daardoor niet meer origineel waren, was dit wel het behoud van veel van deze scheepjes. Nu komen spekbakken vaak in het bezit van liefhebbers die de schepen weer in originele staat terugbrengen. Er zijn tegenwoordig twee stichtingen in Nederland die zich specifiek toeleggen op het behoud van en varen met originele spekbakken:​ De Hoornse Schouw en de Stichting Historische Westhaven Urk.

Wedstrijd

Beide stichtingen organiseren al sinds enkele jaren wedstrijden en visserijevenementen met de spekbakken in Hoorn en op Urk. Urk komt dan op bezoek in Hoorn en vice versa. Dit jaar wordt het gezamenlijk spekbakkentreffen georganiseerd vanuit het Zuiderzeemuseum; een unieke kans om elkaar 'halfweg' te treffen op de mooiste historische locatie die je kunt wensen: de Marker haven van het buitenmuseum!

Handgemaakt

Het Zuiderzeemuseum houdt ambachten levend en dit seizoen krijgen de ambachten extra aandacht binnen het centrale thema Handgemaakt. Bezoek in het buitenmuseum de werkplaatsen van onder meer de visroker, zeilmaker, touwslager, nettenbreier, smid, kuiper, stoker en mandenmaker. Ontdek dat al dit handwerk vandaag de dag nog steeds van grote waarde is en steek ook zelf je handen uit de mouwen! In een speciaal voor dit jaar ontworpen paviljoen kun je aan de slag met typische Zuiderzeematerialen. Ontdek hier je creativiteit en ambachtelijke kwaliteiten. Maak het (mee)!

Buitenmuseum

De museumveerboot brengt je over het IJsselmeer naar het buitenmuseum waar je een wandeling door de geschiedenis maakt. Loop over de klinkerstraatjes langs meer dan honderddertig authentieke huizen, winkels en werkplaatsen zoals een kerk, een visrokerij, winkels en woonhuizen uit dorpen rond de voormalige Zuiderzee. Help ambachtslieden in de Marker haven bij het breien van de netten, draai een touw in elkaar bij de touwslagerij, help de dienstmeid een handje of ga in gesprek met de Urker ‘bewoners’. Aan de stadsgracht vind je de verkleedkist, waar kinderen kleurrijke klederdrachten mogen aantrekken. Eet een hapje mee bij het Huishouden 1920 of proef een versgerookt visje bij de rokerij.
Een aantal presentaties biedt een moderne interpretatie van traditionele technieken, materialen en thema’s, zoals de Zuiderzeestoel van Richard Hutten in de kapel.