ENKHUIZEN - Denk jij soms dat jij het zwaar hebt? Kijk dan maar eens naar het leven van een moeder in 1919! Met een baby op de arm en een zeer ondeugende kleuter aan haar rokken moet Grietje zorgen voor een huishouden met vier kinderen en een grootmoe. Zonder afwasmachine, stofzuiger of wasmachine, maar met het commentaar dat grootmoeder vanuit haar stoel geeft. Daarbij moeten er garnalen worden gepeld, heel veel garnalen.

Grietjes man is visser, hij zit dus dagen achtereen op zee. Daardoor zit Grietje ook nog eens voortdurend in angst. Zou alles goed gaan met hem? Zal hij wat verdienen? Haar man is aan het werk maar zij heeft de verantwoordelijkheid voor het geld plus alle zorgen die daarbij horen.

Van de stadsomroeper hoort ze dat de rol van vrouwen verandert: ze mogen zelfs gaan stemmen, maar Grietje heeft helemaal geen tijd om over zulke dingen na te denken!

Als ze niet zo veel humor had, zou ze een heel zwaar leven hebben! Gelukkig kan ze samen met het publiek flink lachen om alle slapstick en kluchtige situaties in het gezin. Pittige tijden is een grappige poppenkastvoorstelling voor alle leeftijden met veel actie en interactie!

Unieke vertoning in historische poppenkast
De Poppenkast op de Dam in Amsterdam is al eeuwenlang het boegbeeld voor het klassieke volkspoppenspel met Jan Klaassen en Katrijn. Al sinds de zeventiende eeuw worden er voorstellingen gespeeld waarin het Amsterdamse echtpaar elkaar op luidruchtige en komische wijze de les leest.

Voor de zomer themajaar van het Zuiderzeemuseum laat Egon Adel, de huidige poppenspeler van de Dam, Jan Klaassen en Katrijn achter in Amsterdam om in het Zuiderzeemuseum Grietje met haar gezin te laten schitteren in de poppenkast. De poppen voor deze voorstelling zijn speciaal gemaakt voor het Zuiderzeemuseum. Ze zijn op traditionele wijze uit hout gesneden en gekleed in de dracht van het Zuiderzeegebied in 1919.

Data en tijden
In juli en augustus wordt er elke woensdag- en vrijdagmiddag om 13.00 uur en 15.00 uur een voorstelling gegeven.

Juli
Woensdagen: 10, 17, 24 en 31 juli.
Vrijdagen: 12, 19 en 26 juli.

Augustus
Woensdagen: 7, 14, 21 en 28 augustus.
Vrijdagen: 2, 9, 16, 23 en 30 augustus.