ENKHUIZEN - Op zaterdag 24 november, zondag 25 november en zondag 2 december is het zo ver, Pietendorp in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen. Muziekpieten, Postpieten, Schoolpieten,Danspieten en Hengelpieten, ze zijn er allemaal weer bij. Ze nemen ook dit jaar hun intrek in het buitenmuseum. Dat betekent huizen vol pakjes en een pepernotenbakkerij die op volle toeren draait. Tickets voor het Pietendorp zijn online te koop via de website van het Zuiderzeemuseum. Tot en met 23 november loopt de voorverkoop, waarbij een ticketprijs met korting geldt.

Overal in het buitenmuseum zijn verschillende activiteiten. Doe mee aan de vliegende pietenrace of maak een eigen Pietenmuts. Ontmoet de Pieten op straat, en ga onder andere langs bij de pepernotenbakkerij, pietenpakkenwasserij en de stal van Amerigo. Maak kennis met onze Moestuinpiet, Sportpieten en Fashionpieten en ‘vaar’ mee in de swingende stoombootjes. Op het speciale oefendak kunnen alle kleine Hulppieten een pietentraining volgen. Zij leren hier pakjes in de schoorsteen te gooien om er daarna ook zelf door naar beneden af te dalen.

De enige echte Pakjesboot
Tijdens het Pietendorp leggen twee pakjesboten aan in de havens van het museum. Pakjesboot 10 en Pakjesboot 12; de laatste alleen op zaterdag 24 en zondag 25 november. Pakjesboot 12 is de enige echte boot van Sinterklaas, bekend van televisie. De pakjesboten zijn ook van binnen te bekijken. Zie hier met eigen ogen waarmee de Pieten hun jaarlijkse oversteek maken van Spanje naar Nederland én weer terug.

Speciale Chillplek
Er is dit jaar een speciale chillplek ingericht voor kinderen die snel overprikkeld raken. Wanneer een kind met bijvoorbeeld autisme, hoog gevoeligheid of ADHD door alle prikkels overstuur raakt, is er vaak geen plek om even bij te komen. Maar op de Chillplek in het Zuiderzeemuseum kan dit wél: het is er rustig en een kind kan zich even terugtrekken, even ontprikkelen. Daarvoor zijn er speciale (afgeschermde) plekjes ingericht met specifiek spelmateriaal; denk aan noise-reduction koptelefoons, tangles, en ander sensorisch materiaal. Een kind kan daar blijven zolang, maar ook zo vaak als nodig, is, totdat het weer kan deelnemen aan de activiteiten. Er is tevens continu begeleiding aanwezig.

Kaartverkoop en informatie
Het Pietendorp is op zaterdag 24, zondag 25 november en zondag 2 december geopend van 10.00 tot 16.00 uur. Het Zuiderzeemuseum adviseert om vooraf kaarten voor het Pietendorp via de webshop van het museum te kopen. Tot en met 23 november loopt de voorverkoop, waarbij een ticketprijs met korting geldt. Mensen met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart en Vrienden van het Zuiderzeemuseum hebben gratis entree en hoeven vooraf geen kaartjes te reserveren.

Bereikbaarheid
Het Pietendorp is te bereiken via de stadsingang aan de Wierdijk of via de dienstingang aan de Kooizandweg in Enkhuizen. Je kunt natuurlijk ook met de veerboot mee, die in 15 minuten van NS-station Enkhuizen naar het museum vaart. Volg de omleidingsborden en de instructies van de verkeersregelaars om de auto te parkeren.