HOORN - Zaterdag 9 september openen in het kader van de Open Monumentendag weer tientallen monumenten in Hoorn, Zwaag en Blokker hun deuren om gasten kosteloos te verwelkomen. Het landelijk thema van de 2017 Open Monumentendag is Boeren, Burgers en Buitenlui.

Kom naar Hoorn en geniet van de prachtige oude panden, die gewoonlijk voor het publiek ontoegankelijk zijn. En er is een schat aan allemaal gratis activiteiten, zoals een wandelroute door de binnenstad, een gratis rit met de taxitrein met tussenstops bij de monumenten en de verhalenkamers en rondvaarten door Hoorn per watertaxi. Heel bijzonder zijn de muziekvoorstellingen door het Hoorns Harmonie Orkest in het Westfries Museum, Margreeth Koning en Oh Jenna in de Oosterkerk, orgelspel in de Lutherse Kerk, de Oosterkerk, de Koepelkerk in Hoorn en orgelspel in de NH Kerk in Zwaag.

Stichting Op Roet houdt in Hoorn, Zwaag en Blokker verhalenkamers. Tijdens de verhalenkamers zullen de Op Roet vertellers over de verborgen geschiedenissen van de historische panden vertellen.

Wees erbij op 9 september in Hoorn, Zwaag en Blokker. De Open Monumentendag begint om s morgens 11 uur en duurt tot ’s middags 5 uur. Ga voor meer informatie over de verschillende activiteiten naar de Facebook-pagina van Open Monumentendag Hoorn (https://www.facebook.com/openmonumentendaghoorn/).

Wethouder Erfgoed en Monumenten Hoorn opent Open Monumentendag 2017

Judith de Jong, wethouder Erfgoed en Monumenten van de gemeente Hoorn, geeft op 9 september om 10.00 uur het startsein voor de Open Monumentendag Hoorn 2017. Haar startsein is tevens de kick-off van twee bijzondere erfgoedprojecten, waaronder de onthulling van het Monumentenschildje. Belangstellenden zijn om 10 uur welkom in de Oosterkerk aan het Grote Oost in Hoorn.

Trouwen voor 1 dag!

Tijdens de Open Monumentendag Hoorn 2017 mag iedereen eens ervaren hoe het is om in het huwelijk te treden. Mannen en vrouwen is allerlei samenstellingen, vriendjes en vriendinnetjes, alle combinaties zijn mogelijk. Een ambtenaar van de burgerlijke stand verbindt eenieder voor 1 dag in ‘de echt’ in de Hervormde Kerk in Zwaag. De kosten bedragen 20 euro en dat gehele bedrag komt ten goede aan de Stichting Behoud Hervormde Kerk in Zwaag. Opgeven en meer informatie via 06-53923705

Monumentenschildje legt nadruk op erfgoed

Inmiddels zijn al heel wat gevels in Hoorn verrijkt met een uniek monumentenschildje. De gemeente Hoorn deelde deze schildjes afgelopen zonder uit aan alle monumenteneigenaren in Hoorn. Op het schildje staat een QR-code. Achter deze QR-code zit een schat aan informatie over het monument. Naast de algemene bouwkundige en historische informatie zijn er ook teksten geschreven door de eigenaren zelf. Ook staan er op de achterliggende website, die via de QR-code toegankelijk is, veel foto’s van vroeger en nu. Judith de Jong, wethouder cultuur benadrukt hoe belangrijk is het is dat informatie over de monumenten gemakkelijk toegankelijk is: ‘Hoorn is met 800 monumenten een grote monumentenstad. Met deze schildjes markeren we alle monumenten en is Hoorn een koploper als het gaat om het ontsluiten van digitale informatie over de historische panden.’