ENKHUIZEN - Op 21 september, Wereld Alzheimer Dag, lanceert het Zuiderzeemuseum de rondleiding “Ik ben thuis” voor bezoekers met dementie. De rondleiding is tot stand gekomen in nauwe samenwerking met het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord en Alzheimer Nederland West-Friesland.

Inhoud dementievriendelijk programma
Het op maat gemaakte, ook rolstoelvriendelijke programma, staat in het teken van het ophalen van herinneringen en het prikkelen van de diverse zintuigen. De speciaal getrainde museumdocent gaat het gesprek aan met de groep om herinneringen op te roepen. Het aantal geselecteerde plekken in het museum dat bezocht wordt, is overzichtelijk gehouden, zodat er voldoende tijd per locatie beschikbaar is. Na aankomst bij het museum is de ontvangst in het Huishouden van 1920. Vervolgens staat de visrokerij op het programma, waar een visje wordt geproefd. In het schooltje van 1930 uit Kollum worden oude schoolliedjes gezongen. Een bezoek aan de kapel is ook mogelijk; dit is echter afhankelijk van het tijdsverloop van de rondleiding.

Aanvullende informatie
Het programma is samengesteld voor een groep van maximaal 6 bezoekers plus 6 begeleiders; de duur van de rondleiding is maximaal 1,5 uur. De kosten per groep van 6 plus begeleiders bedragen € 82,50; prijs is inclusief entreekosten. Aanmelden kan via sales@zuiderzeemuseum.nl.

Partners
Het Netwerk Dementie Noord-Holland Noord is een samenwerkingsverband van zorginstellingen, welzijnsorganisaties, gemeenten en de regionale afdelingen van Alzheimer Nederland. Samen zetten zij zich in om de zorg voor mensen met dementie en hun naasten in regio Noord-Holland Noord structureel te verbeteren. Dit doen zij door kennis te delen en samen te werken en door samen projecten op te zetten en uit te voeren. De ontwikkeling van deze bijzondere rondleiding binnen het Zuiderzeemuseum is hier een mooi gevolg van. Eerder dit jaar ontving het museum al de titel Dementievriendelijke organisatie.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.