ENKHUIZEN - Het leven in het Zuiderzeegebied was hard. Niet alleen voor de mannen op zee, maar zeker ook voor de vrouwen thuis. Zij runden het huishouden, voedden de kinderen op, zorgden voor extra inkomsten en kregen vaak ook nog een oude vader of moeder in huis om voor te zorgen. Leven van de wind vormt dit jaar de rode draad in het museum.

Vanaf 2019 wordt het in het buitenmuseum nóg duidelijker dat honderd jaar geleden het leven rond de Zuiderzee niet altijd gemakkelijk was. Mannen liepen grote risico's op zee, terwijl vrouwen aan wal in hun eentje het gezin draaiend hielden en samen met de kinderen zorgden voor extra inkomsten. En al was het tot stand komen van het vrouwenkiesrecht in 1919 een grote gebeurtenis; voor een vissersvrouw veranderde dit niet meteen wat aan haar leven.

Maak in 2019 kennis met Grietje en haar gezin, bekijk 1919 door de ogen van een kind en geniet van de pittige poppenkastvoorstelling. Het Zuiderzeemuseum biedt weer een zeer breed programma!

Leven op een kluitje
Hoogtepunt dit jaar is het pand Leven op een kluitje in Zoutkamp, waar vissersvrouw Grietje met haar vier kinderen én haar moeder hun intrek hebben genomen. Kom binnen in dit roerige huishouden, waar Grietje zelf aanwezig is als hologram! Beleef het leven van toen van heel dichtbij en ruik de geur van 's nachts gepelde garnalen en (de eeuwige) kool op het vuur. Kruip onder die prikkeldeken in de bedstee. En... hoor ik daar nou oma snurken? Vergeet WC, douche, elektriciteit, magnetron en WIFI; welkom in het leven van Grietje!

Vuile handjes
Tijdens weekenden, vakanties en feestdagen kunnen kinderen in de huid kruipen van een kind uit 1919. Ze draaien dan mee in een huishouden van vroeger en merken dat ze hiervan bepaald Vuile handjes krijgen. Gelukkig is er daarnaast ook tijd voor kattenkwaad; tijdens de weekenden van Hemelvaart en Pinksteren loopt er zelfs een echte agent rond...Pas maar op dat je niet betrapt wordt!

Hilarische scenes uit een pittig leven
Denk jij soms dat jij het zwaar hebt? Kijk dan maar eens naar het leven van vrouwen in 1919! Grietje moet zorgen voor een huishouden met vier kinderen en een grootmoe. Ze is niet alleen verantwoordelijk voor het huishoudboekje, maar moet ook flink bijverdienen door garnalen te pellen. Zonder humor zou ze een heel zwaar leven hebben... Pittige tijden is een grappige, interactieve poppenkastvoorstelling voor alle leeftijden, die speciaal voor het museum wordt gemaakt door de bekende poppenspeler Egon Adel van de Poppenkast op de Dam. Deze voorstelling wordt tijdens de zomervakantie twee keer per week vertoond.

Kleren maken de vrouw
In het binnenmuseum opent deze zomer de tentoonstelling Kleren maken de vrouw. Het omgekeerde van deze titel geldt hier echter zeker ook: 'de vrouw maakt de kleren', want naast haar talloze andere taken in het huishouden, behoorden ook het maken, verstellen, repareren en verder onderhouden van de gezinsgarderobe tot de taken van de vrouw. Meisjes leerden daarom al jong hoe ze moesten naaien, borduren, plooien, zomen, uitleggen en innemen, mazen en wassen. Dit leverde een feest voor het oog op aan zorgvuldig vervaardigde kleding waarop men erg zuinig was. Als je beter kijkt, blijken veel kledingstukken keer op keer met liefde en aandacht te zijn gerepareerd. Ontdek vanaf 6 juli 2019 wat er allemaal kwam kijken bij het maken en onderhouden van kleding. En bewonder ook het prachtige en soms ontroerende eindresultaat van dit handwerk.