LUTJEBROEK - Na het succes van een concert met 8 koren in Wognum vorig jaar, geven alle koren van Margreet Drijver deze keer een kerstconcert in de Heilige Nicolaaskerk in Lutjebroek op 9 december.

Maar nu dus met 9 koren, want deze in Andijk geboren en getogen dirigent is verslaafd aan muziek. Ze komt uit een muzikaal nest en vanaf 8 jaar was Margreet lid van diverse koren in en rond Hoorn.

Ze heeft eerst jarenlang full time gewerkt op de inkoopafdeling van Philips in Hoorn, deed tussendoor een HBO opleiding naast haar werk en haar gezin met 3 meiden.

Maar toen dat teveel werd voor de kinderen stopte ze uiteindelijk en stortte ze zich op de koormuziek.

Bij Gerard Boedijn’s muziekschool deed ze 3 jaar koorscholing en toen het Westerhavenkoor, waar haar schoonouders zongen, zonder dirigent kwam te zitten, nam zij op verzoek het stokje over. Dat is bijna 11 jaar geleden en inmiddels heeft ze dus 9 koren: na Westerhaven werd ze vervolgens dirigent van het Schoorkoor in Hoorn, het Sylvidakoor in Wognum, Con Brio en het Dames- en Herenkoor (bij uitvaarten) in Lutjebroek. Tussendoor heeft ze nog 3 jaar het Gemengd Koor in Grootenbroek gedirigeerd, een duobaan met Adinda Visser.

Ook ontstond er toen het zangkwartet Anima Mea, samen met haar man Charles en een bevriend echtpaar, dat zelfgeschreven liederen zingt. Met nog 14 andere koorvrienden zingen Margreet en Charles bovendien nog in Chante Majeur.
Vorig jaar had het Andijks Gemengd Koor haar nodig en was Margreet weer terug in haar geboortedorp. In de tussentijd volgde ze nog een opleiding Gregoriaans dirigeren bij organist Mark Heerink en de dirigentenopleiding van 3 jaar bij Karel Kok.

Het zijn allemaal verschillende koren, met ieder zijn eigen stijl en genre. Kerkelijke muziek, klassieke muziek, volksliedjes in alle talen, Nederlands, liedjes uit musicals, Margreet vindt alles leuk.

En als je denkt dat ze geen tijd meer overhoudt dan vergis je je toch, want ze heeft behalve zangles ook nog accordeonles gehad en ze speelt momenteel in een klein orkest dat in wijkcentrum Kersenboogerd in Hoorn repeteert. Ze hebben kortgeleden gespeeld tijdens Lichtjesavond in het Stoommachine Museum in Medemblik.

Wat ze zo bijzonder vindt aan zingen en dirigeren is dat je al je emoties er in kwijt kunt, het is een uitlaatklep. En ze wordt er altijd vrolijk van. Zingen verbindt mensen en geeft een gevoel van saamhorigheid en zelfs liefde. Muziek loopt als een rode draad door haar leven, ze kan niet zonder!

Soms zijn er natuurlijk ook de verdrietige kanten, als koorleden gaan dementeren, of ziek zijn, overlijden. Maar het dirigeren en zingen bij een avondwake of uitvaart geeft toch ook weer veel voldoening en een goed gevoel.

Wat ze ook altijd ontroerend vindt is dat koorleden met zulke bijzondere kadootjes komen. Een oranje afwasborstel uit Portugal vanwege een “oranje keuken,” zelfgebreide slofjes, stoofperen uit de tuin die van haar opa geweest was bijvoorbeeld.

Dat maakt haar dankbaar en bevestigt haar roeping.

Maar het is een hoop werk, want er moet soms meer thuis gedaan worden dan tijdens de repetities: overleggen met diverse commissies over repertoire, concerten en diensten, alle liederen moeten ook door Margreet zelf 4-stemmig gezongen kunnen worden, de administratie bijhouden, contacten met muzikale begeleiders onderhouden, invallen voor collega’s bij andere koren, zorgen dat er midi’s komen om het de koorleden makkelijker te maken thuis te oefenen. Gelukkig doet Charles veel van die computerklussen, daar is ze hem heel dankbaar voor.

Plannen is het allerbelangrijkste en dat gaat haar goed af.

Dat niet alleen zij veel plezier beleeft aan zingen merkt ze aan de blije gezichten van de zangers en uitspraken als “ik wou wel dat ik elke dag naar koor kon” En “volgens mij krijg jij een kudde koeien nog aan het zingen!”

Iedereen kan zingen, stelt Margreet, want iedereen heeft een stem. En oefening baart kunst, hoe langer je zingt des te beter leer je die stem gebruiken. Het is ook supergezond om te zingen, goed voor lijf en leden en vooral ook voor je hersens. Muziek raakt een stukje van je ziel en roept herinneringen op. Dus nieuwe leden zijn altijd welkom, bij alle koren!

En ja, er is straks ook een 10e koor: popkoor EQuality uit Medemblik. Margreet krijgt er echt nooit genoeg van.

Kom luisteren en genieten op 9 december in de Heilige Nicolaaskerk, P.J. Jongstraat 45 in Lutjebroek van 13.30 uur tot 16.30 uur.
De toegang is gratis, maar er is wel een deurcollecte.