ENKHUIZEN - Het Enkhuizer jazzfestival gooit het roer om. Van oudsher vindt op vrijdagavond het openingsconcert plaats, vullen op zaterdag streetparade- en podiumbands de oude straten en ’s avonds talrijke kroegen. Maar het traditionele stomende en swingende binnenconcert ziet er op 3 juni 2018, tijdens de 45ste editie, anders uit.

De rokerige, donkere atmosfeer van de Swingin’ Sunday: At the Docks (voorheen het Bloody Mary concert) wordt dit jaar verruild voor het zonnige terras van Brouwerij De Werf. Geen zweetdruppels van anderen meer die vanaf het plafond in je bier druppelen (zoals voorheen in de Papierfabriek), maar alleen die van jezelf op je bovenlip en onder de oksels. Geen broeierig hete zaal omdat buiten het kwik richting de dertig graden schiet, maar fluitende vogeltjes, het kabbelende water van de Oude Haven, foodtrucks en bovenal het heerlijke ‘met blote voetjes in het gras-gevoel’ in het voorjaarszonnetje. En als de weergoden anders beslissen, verhuist het concert naar binnen.

De meest in het oog springende artiest is Meschiya Lake. Deze tattoochick werd tussen 2010 en 2012 uitgeroepen tot Best Female Performer tijdens de Big Easy Music Awards in New Orleans. Ze treedt deze junimaand ook op in Tivoli en Paradiso. De andere bands (Eva sur Seine, The Electrophonics en de internationale Festival Band met zangeres Denise Gordon) zijn ook bekend met grote podia.

Contrast
Zondag vormt een mooi contrast met de vrijdagavond. Met de Zweedse Second Line Jazz Band, de Britse Baby Jools And the Jazzaholics en The Revivalists wordt het publiek binnen enkele uren op enkele Trad Jazz headliners van voorgaande edities getrakteerd.

De zaterdag is zeer gevarieerd, beginnend met de Freetime Old Dixie Jassband en Junior Jazz. Laatstgenoemde heeft dit jaar, naast de Umbrella Parade, Ko, Jo en Pat’s. Dit is een voorstelling met Coen Witteveen, de vaste saxofonist van onder anderen Typhoon.

Kortom, Enkhuizen swingt voor iedereen tussen 1 en 3 juni.
Kijk voor meer informatie op www.jazzfestivalenkhuizen.nl.