WEST FRIESLAND - Aandacht voor bijen, hommels en andere zoemers die bloemen bestuiven. IVN West-Friesland doet mee aan de Landelijke Imkerijdagen 2017. Zondag 9 juli staat de poort van het Egboetsterrein aan de Liederik 15, 1678 JC in Oostwoud van 11.00 - 16.00 uur open. De bezoekers worden rondgeleid over het natuurleerpad door een IVN-gids en welkom geheten door de imker met zijn bijenstal.

Imker Willem Nijhuis laat zijn bijenkap en bijenkasten zien. Hij vertelt over de bijenvolken, koningin, darren, werksters en honing. Honing is het voedsel voor de bijen en wordt voor menselijke consumptie en andere doeleinde gebruikt. Als vervanger krijgen de bijen vloeibare suiker aangeboden om de winter door te komen.

Terecht dat er zorgen zijn rondom de bijensterfte in het algemeen, want zonder insecten, o.a. bijen worden de bloemen van fruit, groente en andere zaden niet bevrucht. Ze zijn onmisbaar voor de voedselvoorziening van mens en dier. Steeds meer mensen kiezen voor een een betegelde tuin en door de grote schaal van onze landbouw en verstedelijking wordt het voor bijen lastiger om voedsel te vinden.

Het Egboetje, dependance van IVN-West-Friesland is open voor publiek. Neem een kijkje naar de tentoonstelling over de natuur in de omgeving van dit knusse onderkomen. Of loop de grote ronde met de IVN-gids over het terrein naar de insectenhotels. Onderweg valt er vast het een en ander waar te nemen, natuur laat je verrassen!