ENKHUIZEN - Van zaterdag 13 tot en met zondag 28 oktober is het herfstvakantie en biedt het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen allerlei activiteiten voor het hele gezin. Tijdens deze gezellige periode genieten kinderen, ouders en grootouders van de verschillende activiteiten. Bekijk de verschillende ambachtsdemonstraties en ga aan de slag met de leukste spelletjes en (knutsel)activiteiten.


Bezoek het Kindereiland van 20 tot en met 28 oktober om een zeepje of zaadbommetje te maken. Tijdens deze periode speel je in het Spelletjescafé dagelijks van 11.00 tot 17.00 uur bordspellen van vroeger en op doordeweekse dagen kijk je naar een poppenkastvoorstelling (om 13.00 en 15.00 uur). Bewonder in de weekenden van 20 en 21 en 27 en 28 oktober onze bewegende poppenkast jurk. Volg tijdens de gehele herfstvakantie een schrijf- en aardrijkskundeles van vroeger en ontdek hoe het er toen aan toeging op school. Kinderen mogen zich in het buitenmuseum verkleden als bewoners van Volendam en Marken rond 1900. Sla een (spring)touw en ontmoet de ‘bewoners’ van het buitenmuseum. Wil je liever creatief aan de slag? Maak dan een klompbootje of pimp een klompje.

Oudhollandse kermis
Van 20 tot en met 28 oktober staat de Oudhollandse kermis op het programma met verschillende, gratis kermisattracties uit de jaren ’20. Zo staan er een zwanenzweefmolen, luchtschommel, carrousel en kop van Jut. Bij de kermisattracties vind je natuurlijk ook een suikerspin- en popcornkraam voor de lekkere trek. De Oudhollandse kermis is één groot feest. Heerlijk zweven in de zwanenzweefmolen, hoog, hoger, hoogst op een luchtschommel of vrolijk rondjes draaien in de carrousel. De kermis is net als het museum geopend van 10.00 tot 17.00 uur. De kermisattracties zijn voor de bezoekers gratis toegankelijk. Voor meer informatie kun je terecht op www.zuiderzeemuseum.nl.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.