ENKHUIZEN - Vrijdag 14 februari 2020 opent in het Zuiderzeemuseum Zee vol verhalen, de volledig vernieuwde, vaste Zuiderzeetentoonstelling voor iedereen. De week na de opening, 14 tot en met 23 februari, pakt het museum uit met een feestelijk en gevarieerd programma voor jong en oud. Van een Avond vol verhalen met romantisch Valentijnsdiner tot een speurtocht in het donker en van een lezing door Vereniging Oud-Enkhuizen tot een poppenkast voor de allerkleinsten; er is van alles te beleven!

Vanaf vrijdag 14 februari ben jij van harte welkom om niet alleen de nieuwe tentoonstelling Zee vol verhalen te bezoeken, maar ook de vernieuwde entree, winkel en horecagelegenheid. Daarnaast nodigen we je graag uit voor het speciale feestprogramma; hieronder lees je over de bijzondere en spannende evenementen die we organiseren.

Avond vol verhalen én Valentijnsdiner
Het binnenmuseum opent 14 februari zijn deuren voor een Avond vol verhalen. Tijdens deze unieke, feestelijke avond bezoek je niet alleen de nieuwe tentoonstelling, maar klinkt ook in elke zaal weer een ander bijzonder en waargebeurd verhaal bij de tentoonstelling. Laat je verrassen door de bijzondere verhalen, de leuke weetjes en een zelfgeschreven lied en kom daarnaast ook genieten van de sfeervol verlichte Schepenhal, die dan een totaal andere aanblik biedt dan overdag. In het atrium luister je naar een optreden van Johan Kruizinga, bekend om zijn warme akoestische geluid en prachtige tijdloze songs. En zoek jij een bijzondere locatie voor een romantisch Valentijnsdiner? Combineer jouw bezoek aan de Avond vol verhalen met een heerlijk en romantisch driegangendiner in het Peperhuis.

Poppenkastvoorstelling De avonturen van Marretje de meeuw
Egon Adel, de poppenspeler van de Dam, laat Marretje de meeuw twee keer per dag schitteren in de speciaal geschreven poppenkastvoorstelling De avonturen van Marretje de meeuw. In deze energieke voorstelling vliegt Marretje over het hele Zuiderzeegebied en beleeft avonturen met haar vriend Oeki.

Vissen naar verhalen, lezing door Vereniging Oud-Enkhuizen
'Een armelijck visschersdorpje met enck'lehuysen' zo beschreef kroniekschrijver Sebastiaan Centen het begin van Enkhuizen. Naar aanleiding van de nieuwe tentoonstelling Zee vol verhalen, stelde Vereniging Oud-Enkhuizen een lezing samen over het vissersleven in Enkhuizen, dat van klein dorpje uitgroeide tot een grote, welvarende stad in de Gouden Eeuw. Na afloop van de lezing neemt een gids je mee voor een rondleiding door de nieuwe tentoonstelling Zee vol verhalen waarin je kennismaakt met bewoners uit de Zuiderzeeregio van rond 1900.

Avond vol verhalen junior
Een speurtocht in een dónker museum, wie wil dit niet! Je speurt op zaterdagavond 22 februari in de splinternieuwe familietentoonstelling Zee vol verhalen met een zaklantaarn naar de pootafdrukken van Marretje de Meeuw. Luister naar de verhalen van de mensen die aan de vroegere Zuiderzee woonden, verkleed je in kleding van toen en ontdek hoe hard kinderen vroeger moesten werken. En daarna? Lekker uitrusten in de bedstee, natuurlijk! Wil je met een goed gevulde maag beginnen aan het speurwerk? Reserveer van tevoren een menu in museumrestaurant het Peperhuis.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020.