ENKHUIZEN - Van 11 november t/m 20 januari is er een nieuwe expositie bij Onopgemerkte Schatten. In deze groepstentoonstelling zijn allerlei kunstwerken met als thema ‘’onderweg’ te zien. Als gastexposanten exposeren: Jose Brugman met keramiek, Trees van Es met grafiek en Annelies Mulder met sieraden. De opening van de expositie vindt plaatst op zondag 11 november om 14.00 uur.

Onopgemerkte Schatten is onderdeel van leerwerkbedrijf De Baanbreker. Kunstenaars met een GGZ achtergrond hebben via De Baanbreker een vaste werkplaats, winkel en expositieruimte. Onopgemerkte Schatten heeft een eigentijdse mix van (toegepaste) kunst en design met de meest leuke cadeautjes, eigentijdse meubels, houten producten, handgemaakte kussens, plaids, knuffels en keramiek. Alles gemaakt binnen de projecten van de Baanbreker. Elke 2 maanden veranderen wij de complete inrichting van de winkel en is er weer een nieuwe expositie en thema. Kom dus regelmatig even kijken want Onopgemerkte Schatten blijft inspireren! Ook de cadeaukamer op de 1e etage is elke expositieperiode weer ingericht met een sfeervol nieuw thema. Deze keer staat de kamer vol met mooie en bijzondere spulletjes in het teken van 'patterns'.

De kunstenaars van de galerie die deze periode exposeren zijn:
Bernard van den Bos, Remco Sterk, Nina Renes, Piet Buijsman, Madeleine Soute, Chris Dierdorp, Bart Berkhout, John Wallaart, Marian Hoogerheide, Karin den Ouden, Betty Vlaar, Barry Gol.

Gastexposanten
Trees van Es – van den Bos volgde bij Crejat in Alkmaar, vier jaar een opleiding. Daar leerde zij dat een beeld er nooit uit komt te zien zoals je van tevoren bedenkt. Het is een groeiproces van eerste idee naar een eindfase en dat verandert telkens tijdens het werken.” Tijdens haar opleiding ontdekte Trees dat haar voorkeur uitgaat naar druktechnieken. Hierin kun je veel experimenteren met bijvoorbeeld drukken met verschillende inkten of olieverf. Ook kun je verschillende snij technieken toepassen bij het linoleum snijden. Daarin ziet zij voortdurend een uitdaging en kan zo zichzelf blijven ontwikkelen als kunstenaar. Tevens probeert zij de opbouw in lagen, net als bij linoleumdrukken, ook toe te passen in het snijden van papier. Hierdoor ontstaat een interessant beeld en een mooi kunstwerk. Het thema van haar werk is onderweg. Trees werkt graag aan de hand van eigen foto’s. Ze is vaak op zoek naar strakke vormen en sprekende kleuren. Gedetailleerd werk heeft niet haar voorkeur.” Tijdens deze tentoonstelling laat zij haar grafiek werken zien: zeefdrukken, linosnedes en papierdruk.

Jose Brugman
Jose Brugman is sinds 2015 actief in de keramiekwereld. Daarvoor was zij ook bezig met creatieve zaken, maar meer gericht op tekenen en schilderen. In 2015 startte zij met een cursus bij een plaatselijke keramist en vanaf dat moment was zij verkocht. Ze werd gegrepen door de klei. Vanuit haar eigen atelier combineert zij keramiek ook graag met andere materialen zoals hout (drijfhout en druivenstronken). Hout en klei, allebei door de natuur gevormd en prachtig om als verbinding te laten zien. Ook oud metaal verwerkt Jose in haar werk. Qua glazuren houdt Jose van kleur, maar met name de raku-stook heeft haar voorkeur. Dit laatste omdat het een onvoorspelbaar proces is en het heel spannend is hoe het eindresultaat eruit komt te zien . Jose maakt ook urnen voor dieren, die ze in de raku- oven stookt. Hierbij kan zij heel gedetailleerd afbeeldingen maken van een dier, die prachtig uitkomen in dit glazuur.

Annelies Mulder
Annelies Mulder maakt onder de naam Annelies Jewels prachtige sierraden van epoxyhars. In de loop der tijd is zij epoxyhars gaan combineren met materialen die zij zoekt in de natuur. Zoals hout, dat ze meegenomen heeft van haar vakanties naar Zweden, Portugal en Frankrijk. Ook combineert zij het hout en epoxyhars met gedroogde bloemen, mossen en schelpen die ze zelf verzameld en droogt. Dit resulteert in bijzonder fraaie sieraden zoals hangers, ringen en oorbellen.

Na het ingieten van een mooi stukje hout in een gekleurde of transparante epoxyhars, gaat Annelies op de plaat uitgeharde hars, ruw uittekenen hoe de hanger eruit moet komen te zien. Hierna wordt de hanger ruim uitgezaagd en in vorm geschuurd met een schuurschijf. Dan begint het schuren met schuurpapier en het polijsten tot de hanger net zo doorzichtig is als glas. Annelies vind dit erg leuk om te doen want je weet nooit precies hoe de hanger eruit komt te zien. Omdat hout een natuurlijk en poreus materiaal is, is het een hele kunst om te gieten zonder luchtbellen.

Openingstijden
Dinsdag t/m zaterdag van 10.00 – 17.00 uur, Zondag van 13.30 – 17.00uur.
Onopgemerkte Schatten, Kunst en Kitsch Venedie 6 | 1601 HB Enkhuizen | 0228-324574 | www.onopgemerkteschatten.nl