ENKHUIZEN - Het Zuiderzeemuseum staat deze kerstvakantie boordevol activiteiten. In het buitenmuseum komt het spannende volksverhaal De motketel van Schokland via Zuiderzeelicht tot leven via licht, beeld en geluid. Kom naar het binnenmuseum en bezoek de tentoonstelling Mooi samen, portretten van het verenigingsleven. Of speel de Escape game met je (klein)kinderen en ontdek samen de collectie van de vaste tentoonstelling Reis rondom de Zuiderzee. Op zondag 6 januari van 12.00 tot 13.30 uur vindt het eerste miniconcert van 2019 in het binnenmuseum plaats. Dat is speciaal bestemd voor kinderen van ongeveer 5 tot 11 jaar.

Zuiderzeelicht
Ronald Giphart herschreef speciaal voor het Zuiderzeemuseum het spannende volksverhaal De Motketel van Schokland. Wandel deze kerstvakantie door de sfeervolle donkere straatjes en beleef het verhaal. Zuiderzeelicht is te bezoeken van vrijdag 21 december 2018 t/m 5 januari 2019, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. De route duurt circa 45 minuten. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 17.15 en 21.00 uur. Reserveren kan via www.zuiderzeemusuem.nl, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.

Mooi samen
In de tentoonstelling Mooi samen ontdek je niet alleen een fascinerend beeld van het rijke verenigingsleven rond de voormalige Zuiderzee, maar ook de persoonlijke verhalen achter de portretten. De topfotografen – Koos Breukel en Sander Troelstra – reisden de afgelopen maanden samen rond de voormalige Zuiderzee om hun visie vast te leggen op het verenigingsleven in deze regio. Journalist Thijs Broer beschrijft de soms heel persoonlijke verhalen achter de (groeps)portretten. Waarom worden mensen lid van een vereniging en zetten ze zich hiervoor soms jarenlang in? Hoe verhouden hun persoonlijke verhalen zich tot die van hun vereniging? Het binnenmuseum is het hele jaar door geopend van 10.00 tot 17.00 uur, met uitzondering van 25 december.

6 januari 2019: Mini-concert ‘Schipbreuk’ door Piet Parée en Frank Edam
Dit eerste Zuiderzeemuseum-miniconcert van 2019 in het atrium van het binnenmuseum is bestemd voor kinderen van ongeveer 5 tot 11 jaar. Verhalenverteller Piet Parée en zanger/muzikant Frank Edam maakten een prachtige en meeslepende voorstelling, geïnspireerd op een verhaal van Paul Biegel. Twee kinderen belanden samen met hun tante Fie in een grote Zuiderzee-storm. Na hun schipbreuk spoelen ze aan op een eiland, maar… dat eiland staat helemaal niet op de kaart! Dat is het begin van een groot avontuur, dat gelukkig goed afloopt. Het verhaal wordt afgewisseld met grappige liedjes over het eten, en ook Rindert de Rat en Loewietje Kaketoe komen voorbij. Tijdstip: 12.00 – 13.30 uur. Vooraf aanmelden is niet nodig.

Escape game Zuiderzeemuseum
Met dit uitdagende spel beleef en ontdek je samen de collectie van het binnenmuseum op een nieuwe, unieke manier. Er dreigt een overstroming. Kun jij ontsnappen aan het stijgende water? Door verschillende opdrachten en raadsels uit te voeren, verzamel je hints waarmee je een veilige haven kunt vinden. Lukt het om de code te kraken en een plek in het museum te vinden om te ontkomen aan de overstroming? Escape game Zuiderzeemuseum is in het binnenmuseum te spelen voor families met kinderen vanaf ca. 6 jaar. De kosten bedragen € 17,50 per groep van twee tot vijf spelers (exclusief entree). Er is ook een speciale familieprijs van € 35,- (voor 2 ouders en 3 kinderen van 4 t/m 12 jaar) inclusief entree tot het binnenmuseum. Bij de kassa ontvang je een inlogcode waarmee je de Escape game Zuiderzeemuseum op je eigen telefoon kunt spelen. Het spel duurt circa 1,5 uur.