ENKHUIZEN - Het winterevenement Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen is daverend van start gegaan. Tijdens de eerste week hebben duizenden bezoekers de wandeling door de sfeervolle straatjes van het buitenmuseum al gemaakt. Op vrijdag 28 december boekte de 10.000ste bezoeker zijn online ticket.

Directeur Stephan Warnik is blij met de bezoekersaantallen en positieve reacties: ‘Het is fantastisch dat het publiek de bijzondere manier waarop wij deze Zuiderzeelegende presenteren zo weet te waarderen. We zien dat het aantal boekingen, onder andere door mond tot mondreclame en social media snel toeneemt, waardoor we op een aantal dagen zelfs bijna uitverkocht raakten.’ Ook bezoekers zijn enthousiast: ’Zuiderzeelicht bezoek je niet, maar beleef je,’ is een reactie op Facebook.

De tickets voor het evenement dienen op voorhand online geboekt te worden. De eerste tijdsloten raken het eerst uitverkocht, met name door gezinnen met kinderen. Veel bezoekers maken er met familie of vrienden een gezellige avond uit van. Voor of na de wandeling van 45 minuten eten ze lekker wat in de stad Enkhuizen of schuiven ze in ons Amsterdamse huis aan voor erwtensoep of een winterse stamppot.

Zuiderzeelicht is nog te bezoeken t/m 5 januari 2019, met uitzondering van 31 december. Op Nieuwjaarsdag is de avondwandeling ook te boeken. Het evenement is alleen toegankelijk met een persoonlijke starttijd tussen 17.15 en 21.00 uur. Reserveer dus snel een online ticket via de website, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart. In museumrestaurant het Amsterdamse huis kun je vooraf of na afloop van de wandeling genieten van bijvoorbeeld een warme apfelstrudel met koffie of thee, een overheerlijke kop erwtensoep of één van de heerlijke winterse stamppotten (ook vegetarisch). Deze gerechten zijn online bij te boeken met korting.

Zuiderzeelicht
Ronald Giphart herschreef speciaal voor het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen het spannende volksverhaal De Motketel van Schokland. Deze eeuwenoude Zuiderzeelegende komt via Zuiderzeelicht in het buitenmuseum tot leven via licht, beeld en geluid. Het is een spannende sage over liefde, moed, mysterie en verdriet en leert ons over het goede en kwade. Wandel deze kerstvakantie door de sfeervolle donkere straatjes en beleef het verhaal; een unieke ervaring. Bekijk hier een korte impressie van Zuiderzeelicht.

Bijdrage BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland
In 2017 ontving het Zuiderzeemuseum tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala een schenking van 580.000 euro om Zuiderzeelichtdrie jaar lang te realiseren. De BankGiro Loterij draagt dankzij haar deelnemers graag bij aan dit vernieuwende en unieke concept. Alle deelnemers van de BankGiro Loterij kunnen met hun VIP-kaart gratis deelnemen aan deze belevenis.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten bij een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit tot een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.