ENKHUIZEN - Cinema Enkhuizen en Oud Enkhuizen gaan samenwerken! In de filmzaal van Cinema Enkhuizen in de Drom, waar gebruikelijk de landelijke premières worden vertoond, kan de filmkijker zich in de komende maanden op de dinsdagmiddag vergapen aan beelden van Enkhuizen en omgeving in vroegere tijden.

De entreeprijs is € 4,-. De eerste bijeenkomst is op 6 februari 14.00 uur. Herken uw stad en wie weet uw voorouders.
Meer informatie over Oud Enkhuizen: www.oudenkhuizen.nl

Programma 6 februari 14.00 uur

De Oude HBS
In 1981 verhuisde de RSG, de Rijksscholengemeenschap Enkhuizen, van de binnenstad naar de nieuwbouwwijk. Het gebouw van de oude HBS aan de Westerstraat, de Buyshavenschool aan de Kuipersdijk en de twee noodlokalen op de woonboot De Ark in het Waaigat kwamen leeg te staan.

Op initiatief van de toenmalige rector J. T. Bremer werd ter gelegenheid van deze verhuizing een film gemaakt van het reilen en zeilen van de school in de oude behuizing. Louis Swagerman, een jonge kunstenaar uit Enkhuizen en de tekenleraar van de school Henk van Gemert kregen de opdracht deze film te maken. Wekenlang trokken zij van lokaal naar lokaal om de lessen te filmen en interviewden ze conciërges, conrectoren en leraren en leerlingen om uiteindelijk met de film De Oude HBS voor de dag te komen.

Het Spook van de Drommedaris
Veel oude Enkhuizers hebben ooit de film “Het Spook van de Drommedaris” gezien of er in ieder geval van gehoord. Wanneer de film precies gemaakt is weten we niet precies, maar we vermoeden in de jaren dertig. Naar verluid was er toen een groep film amateurs actief die de film gemaakt hebben. Wel kennen we de namen van een aantal acteurs: Jan Kuiper, tandarts K.D. Baas en zijn dochter Annet Baas, Gerrit Jordens, Brechtje Frankfort, zij was dienstbode bij de familie Van Rossem, (de fotograaf), Piet Lub oftewel Dove Piet, Henk Somberg, de klokkenist van Zuidertoren en Drom, de heer Molenberg, hij was dameskapper in de Westerstraat, Jo van der Molen en Wouter Keizer.