ENKHUIZEN - Op donderdag 20 december is Zuiderzeelicht in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen van start gegaan met een exclusieve preview. Het prachtig verlichte buitenmuseum waande zich in mysterieuze sferen toen schrijver Ronald Giphart, pers, genodigden en BankGiro Loterij Vips het verhaal vanDe motketel van Schokland in licht, beeld en geluid ervaarden. Van donkere straten en kattengejammer tot een klapstuk in de kerk. Kom je verwonderen in het donker en bezoek tijdens de kerstvakantie het Zuiderzeemuseum voor een unieke ervaring.

Het volksverhaal over liefde, moed, mysterie en verdriet werd voor Zuiderzeelichtspeciaal herschreven door Giphart, die zelf ook tijdens de preview aanwezig was. ‘Het was voor mij ongelofelijk bijzonder om een kleine schakel te zijn in zo’n groot project dat op een fantastische manier is uitgepakt. De combinatie van licht, beeld, geluid, taal en verhaal tegen de unieke achtergrond van het Zuiderzeemuseum maakt het een totaalbeleving,’ vertelde hij na afloop. Giphart heeft speciaal voor deze editie van Zuiderzeelicht naar eigen recept de Motketelsoep geïntroduceerd. Uiteraard werd deze soep dan ook geproefd. De Motketelsoep is verkrijgbaar in het Amsterdamse huis. Daarnaast wordt iedere bezoeker de komende twee weken verrast met een warm glas Gloeisap van de Sapsommelier.

Bijzondere en spannende effecten
Tijdens de wandeling in het donker springen de prachtig verlichte bomen er meteen uit. Door de speciale licht-, beeld- en geluidseffecten op verschillende plekken in het buitenmuseum komt de Zuiderzeelegende verrassend tot leven. Volgens Patrick Roubroeks, oprichter van XSAGA, zou het mooi zijn alsZuiderzeelicht uitgroeit tot een traditie. ‘Niet alleen mensen uit de omgeving, maar ook uit andere windstreken, komen dan jaarlijks rond de Kerst naar Zuiderzeelichtom dit met elkaar te beleven en de verhalen rondom de Zuiderzee te ervaren.

Openings- en starttijden Zuiderzeelicht
Zuiderzeelicht is te bezoeken van vrijdag 21 december 2018 t/m zaterdag 5 januari 2019 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. De route duurt circa 45 minuten. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd van 17.15 tot 21.00 uur. Reserveren kan via de website, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.

Bijdrage BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland
In 2017 ontving het Zuiderzeemuseum tijdens het jaarlijkse BankGiro Loterij Goed Geld Gala een schenking van 580.000 euro om Zuiderzeelicht drie jaar lang te realiseren. De BankGiro Loterij draagt dankzij haar deelnemers graag bij aan dit vernieuwende en unieke concept. Alle deelnemers van de BankGiro Loterij kunnen met hun VIP-kaart gratis deelnemen aan deze belevenis.

Over XSAGA
In opdracht van het Zuiderzeemuseum heeft XSAGA Zuiderzeelicht ontwikkeld. XSAGA is een live-communicatie bureau voor brandactivation, event- en entertainment marketing. Van het concept tot de executie. Het bureau heeft zich onder andere bewezen op het gebied van bijzondere museale evenementen die veel pers genereren. Zo was XSAGA verantwoordelijk voor de productie van het zonnebloemen labyrint ter ere van de opening van het nieuwe entreegebouw van het Van Gogh Museum, de heropening van het Rijksmuseum en het Leukste Reisje van Nederland in het Spoorwegmuseum.