ENKHUIZEN - Het IVN West-Friesland organiseert zondag 27 augustus een Bronstijdwandeling en een Open Bijenboet. Aan beide activiteiten kunt u gratis deelnemen.

Bronstijdwandeling

IVN-gids Nico Bregman neemt u in deze enerverende wandeling mee naar de met palen aangegeven plattegrond van een bronstijdboerderij in het oostelijk deel van het streekbos. Tijdens de wandeling van anderhalf uur wordt een beeld geschetst van de geschiedenis van het West-Friese landschap vanaf nu terug tot in de Bronstijd (1500 - 800 jaar voor Christus). Aan de hand van documentatiemateriaal en de natuur van het Streekbos laat hij zien hoe het gebied zich gedurende een lange geschiedenis heeft ontwikkeld. Van een waddenlandschap met kreken en kwelders tot een kreekruggenlandschap en veengebied dat vervolgens tot een cultuurlandschap is gevormd. Met een bijzondere verkaveling in de zeventiger jaren.

Wanneer: zondag 27 augustus

Hoe laat:om 14:00 starten

Waar:in het Streekbos Paviljoen (Veilingweg 21 in Bovenkarspel)

Open Bijenboet

Tijdens de editie van de jaarlijkse Open Bijenboet bij imker Henk Stam zulen een aantal hobbyimkers van de Bijenteeltvereniging West-Friesland demonstraties geven. Martijn Kort gaat honing slingeren en Jan Koomen laat zien hoe nieuwe wasplaten van bijenwas worden gemaakt. Ook kunt u zelf met een kap op in bijenkasten kijken en het Buckfast bijenbroedsel van dichtbij zien in een wolk van zoete honinggeur. Kinderen mogen helpen met honing slingeren en waskaarsen rollen tegen een vergoeding. Uiteraard worden er honingproducten te koop aangeboden - gezeefd en rechtstreeks uit de raat is dat veruit de lekkerste honing.

Wanneer: zondag 27 augustus

Hoe laat: 13:00 tot 17:00 uur

Waar: Molenweg 27 in Andijk