HOORN Met een driekwart gevulde schouwburg Het Park was de animo voor de Westfriese Sportverkiezingen weer groot. In een ruim twee uur durende show werden de sporters uit de regio weer in het zonnetje gezet. Duidelijk is dat de Sportverkiezingen na vijfentwintig edities nog altijd een succes is.

Het verloop van de jubileumeditie zorgde voor een trotse voorzitter. ‘Ja ik ben trots. Ik ben zo’n twintig jaar actief en tien à twaalf daarvan als voorzitter’, zei Piet Mol die na deze editie afzwaait als voorzitter. ‘Ik kan met eerbied afscheid nemen en met trots terugkijken. We hebben het in de loop van de jaren moeilijk gehad. We hebben toen gezegd door te gaan en gezworven door West-Friesland.’ Inmiddels is de sportverkiezing al meerdere jaren in schouwburg Het Park, met ditmaal zo’n driekwart van de plekken gevuld. ‘Ik ben echt tevreden over het fenomeen. Het is mooi om die ontwikkeling mee te maken en er een bijdrage aan te leveren.’

Het succes is ook te danken aan de prestaties die de sporters jaarlijks neerzetten. Van voetbal tot schaatsen en van wielrennen tot schaken, er is geen sport die niet gevolgd wordt door de jury die ook nu de taak had om in de zes categorieën een winnaar aan te wijzen.

Dubbel
Nadat Double V met een optreden het sportgala had geopend loodste presentator Chris Wobben de aanwezigen door de show heen. Voor zaalvoetbalvereniging Hovocubo was vooral het begin interessant. Met de categorieën coach en sportploeg had het immers direct twee keer kans op een prijs. Beide keren mocht het ook het hardst juichen. Zo kreeg Sander van Dijk (afwezig door een vakantie in Curaçao) te horen dat hij had gewonnen. Via het telefonische gesprek wat de oefenmeester had met Chris Wobben. Het was een individuele prijs, maar Hovocubo werd ook sportploeg van 2018. Met het behalen van de landstitel, de KNVB beker en de Supercup had de ploeg alles gewonnen wat mogelijk was. Al had het met WV West Frisia en HBV geduchte concurrenten. ‘Als je zie wat anderen teams presteren dan is het mooi dat we winnen. Wat HBV en WV West Frisia behaalden is super knap. De nominatie is al een eer’, stelde Dave Stet die als doelman een belangrijke rol vervulde in het succesjaar van de zaalvoetbalclub. Net zoals voor de andere genomineerden sprak Stet ook zijn bewondering uit voor Jordy Mol die een demonstratie op de trampoline gaf. ‘Dat doe ik hem niet na, haha.’

Investeren
‘Het evenement is supergaaf. Ook dat ze goede doelen benoemen’, zegt Stet over het evenement. Waarbij er ook aandacht werd geschonken aan de mensen achter de sporter. ‘Er staan veel mensen achter en om de sporter, het is goed dat het benoemd wordt. Ouders investeren zodat wij hier trots kunnen zijn, dat is toch wel gaaf.’ Goede doelen werden onder de aandacht gebracht. Zo reikte Piet Mol namens de organisatie een cheque uit aan Spieren voor Spieren en gaf de Rabobank een cheque van maar liefst €20.000 uit aan stichting Leergeld.

In de vier categorieën die volgden moesten meerdere genomineerden verstek laten gaan vanwege trainingen of andere verplichtingen om toe te werken naar weer een knappe prestatie. Zo ook wielrenster Caroline Groot die werd verkozen tot aangepast sporter 2018.

Zelf was Groot in Manchester, maar haar broer had hier een mooie oplossing voor door via Facetime de winnares er toch een beetje bij te laten zijn. De titel van sporttalent ging dit jaar naar Jordy van Workum die dit jaar wereldkampioen werd bij het Inline-skaten. Een prijs die er voor zorgde dat hij afgelopen zondagmiddag opnieuw een beker in ontvangst mocht nemen.

Met Ronald de Boer als eregast en bij hem vele jeugdige voetballertjes van De Zouaven werd er wederom het nodige om de bekendmaking van de winnaars heen georganiseerd. Naast drie ballen in het publiek schieten mocht De Boer ook de sportvrouw en sportman bekendmaken, alvorens Minhzone de show met een optreden mocht afsluiten. Bij de jubileumeditie waren genomineerden Irene en Simon Schouten uit Andijk, die ditmaal geen trainingsverplichtingen hadden, dit keer wel aanwezig. Prijzen pakte broer en zus echter niet. Nadine Visser, onder meer Nederlands kampioen bij de 60 meter horden en derde op het WK Indoor, werd verkozen tot sportvrouw. Zeiler Nicholas Heiner werd sportman. De man uit Enkhuizen, die in het afgelopen jaar achttien kilo aankwam om de overstap naar de grotere Finn te maken, werd onder meer tweede op het EK in het Spaanse Cadiz en zesde op het WK in Denemarken.

Naast de zes categorieën was er ook een prijs van verdienste. Deze ging naar Talent United, een groep van talenten die gezamenlijk gebruik maakt van faciliteiten en (oud)topsporters uit de regio als mentor hebben. De oprichter van Talent United, Michiel Martens ontving de sportiviteitsprijs uit handen van Ernesto Hoost. Voor voorzitter Piet Mol was de jubileumeditie een prachtig afscheid. ‘Je moet ook naar verjonging toe’, gaf Mol toelichting op zijn besluit te stoppen. Dick Bennis zal hem opvolgen. Mol zal echter niet verdwijnen tijdens de jaarlijkse sportverkiezing. ‘Ik zit volgend jaar als toeschouwer in de schouwburg.’

Overzicht winnaars:
Coach; Sander van Dijk
Sportploeg; Hovocubo
Aangepast sporten; Caroline Groot
Sporttalent; Jordy van Workum
Sportvrouw; Nadine Visser
Sportman; Nicolas Heiner
Prijs van verdienste: Talent United

Fotografie: Gerrie Meijer