LELYSTAD - Voor West Frisia zit het bekeravontuur er op. Gisteravond mochten de Enkhuizers afreizen naar Lelystad voor de tweede helft van het bekerduel, twee weken terug werd het duel in de rust gestaakt. De ploeg kon de 0-1 voorsprong niet vasthouden en incasseerde de 1-1 waardoor het bekerseizoen is afgelopen. Het tekent de teleurstellende seizoensstart die de ploeg van Henk Spaan doormaakt...

Na het succesvolle vorige seizoen waarin promotie net niet werd behaald, moet West Frisia dit seizoen genoegen nemen met één punt uit twee competitieduels. In de beker lukte het de ploeg niet om de eerste of tweede plaats te pakken. Tegen SC Lelystad'67 begon West Frisia voortvarend met het veldoverwicht, alleen kwam het door de onrust en slordigheid niet tot grote kansen. Die onrust was ook coach Henk Spaan opgevallen; "Wedstrijd waarin we zelf schuldig zijn aan het gelijkspel" aldus Henk Spaan die hiermee doelt op de onrustige manier van spelen van zijn ploeg. Hier profiteerde de thuisploeg in de slotfase van en scoorde uit de rebound de 1-1.

"We moeten voetballend vandaag meer brengen, als dat niet lukt ga je meer pushen vanaf de zijlijn, en als dat niet lukt ga je verliezen" besluit de oefenmeester zijn analyse op de wedstrijd die eindigde in een gelijkspel, maar zal voelen als een nederlaag.

Nu kan het vizier op de competitie waarin het nog niet succesvol gaat. "Ik vind wel dat we nog een selectie hebben die kan presteren. Maar we moeten eerst pas op de plaats maken en eerst in ons ritme komen, en wat vastigheid creëren" is Henk Spaan realistisch. De aanloop naar succes duurt dus langer dan dat ze in Enkhuizen gewend zijn. Het heeft onder meer te maken met het vertrek van enkele vaste krachten zoals Sonny Pronk en Bart van Rhijn.

De vernieuwde selectie heeft een langere aanloop nodig naar het succes waar West Frisia de afgelopen seizoenen mee te maken had. Als coach zal Henk Spaan hebben gehoopt op eerder succes, maar de oefenmeester is dusdanig ervaren dat hij ook realistisch is "Je moet je ogen niet sluiten voor het feit dat je een aantal spelers bent kwijtgeraakt, en daarmee doelpunten en een bepaalde vastigheid verliest" aldus Spaan.

Komend weekend wacht Zilvermeeuwen, volgens Spaan één van de titelkandidaten. "Een overwinning vandaag had beter geweest voor het moraal richting zondag" vindt de coach die vertrouwen heeft in West Frisia. Terecht, want dat de ploeg kan voetballen is duidelijk.

"We hebben het momenteel niet zover dat we wedstrijden makkelijk kunnen winnen.