VENHUIZEN - Richard Douma heeft zichzelf zondag bekroond tot Nederlands kampioen 10 km op de weg. In Venhuizen was hij de sterkste in een zinderende eindsprint. De Nederlands recordhouder op de 10 km klopte in een rechtstreeks duel Benjamin de Haan en Filmon Tesfu. De klokt stopte op 29.22 minuten. Bij de vrouwen schreef Jasmijn Lau de titel op haar naam. Na een knappe solo passeerde ze na 33.26 met de handen in de lucht het finishlint.


De speaker galmt over de finishstraat in Venhuizen, waar de Nederlandse vlaggen wapperen. Eindelijk is er sinds 2019 weer een NK 10 km op de weg, na de laatste editie tijdens de Groet uit Schoorl Run in 2019. "Wie wordt hier nationaal kampioen?" In de verte komt een grote kopgroep van acht atleten op de finish afgelopen. "Is het de Haan, is het Douma of Choukoud." Als ze dichterbij komen, ziet het publiek dat Douma deze sprint domineert. De Zaandammer raakt het lint met daarop Nederlands kampioen als eerste. De viervoudig nationaal kampioen op de 1.500 meter sleept zijn eerste titel op de weg binnen.

Douma oogde tevreden na de finish. "Ik wilde erg graag nationaal kampioen worden als recordhouder op de 10 km", gaf hij aan. "Prachtig, dit is het bewijs. "Door de harde wind had ik vrij snel door dat het geen snelle race zou worden. Dus ik heb de tactiek aangepast en ik heb gewacht. Het ging vandaag om de titel, niet om de tijd. De wind stond tussen kilometer 8 en 9 erg hard tegen, en ik zei tegen mezelf: wachten, wachten, wachten. Toen kregen we het laatste stuk de wind weer in de rug en kon ik vertrouwen op mijn eindsprint", aldus de kersverse kampioen.

De finishvolgorde tijdens het Nederlands kampioenschap 10 km, georganiseerd door Le Champion: Richard Douma (29.22), Benjamin de Haan (29.23), Filmon Tesfu (29.25), Khalid Choukoud (29.26), Bas van Hooren (29.27), Tom Hendrikse (29.31) en Ronald Schröer (29.35).

Lau wint soeverein
Bij de vrouwen had Jasmijn Lau de finishstraat driekwartier eerder op de ochtend voor haarzelf. Lau was heer en meester door het Westfriese landschap. "De eerste 5 kilometer gingen maar in 17.00 minuten", gaf de 22-jarige atlete aan. "Ik dacht, nu ga ik er vandoor, ik nam een behoorlijke sprint en niemand uit de grote kopgroep kon volgen." Zo liep ze soeverein en makkelijk ogend naar haar eerste nationale titel op de 10 km op de weg. Ze noteerde 33.26 minuten. Julia van Velthoven noteerde 33.58. De sprint om plaats drie werd gewonnen door Tirza van der Wolf in 34.08, nipt voor Lotte Krause (34.09).

Ook bij de junioren en masters werd het NK 10 km gehouden, voorafgaand aan de Hemmeromloop in Hem en Venhuizen. Het NK 10 km op de weg werd dit jaar voor de elfde keer georganiseerd door Le Champion en kon mede mogelijk gemaakt worden door de Atletiekunie en de Provincie Noord-Holland. De volledige uitslag is te vinden op www.lechampion.nl/nk10km. Het volgende NK 10 km vindt plaats op zondag 13 februari tijdens de Groet uit Schoorl Run.