ENKHUIZEN – De 55e Oranje Ronde van Enkhuizen is een prooi geworden voor Jesper Rasch. De West Frisia-renner maakte bijna de gehele koers deel uit van kopgroep van negen man die tot het eind stand hield. In de eindsprint was Rasch vervolgens te snel voor de winnaar van vorig jaar, Arno Kleinjan.

De in Zandvoort woonachtige, maar uit Uitgeest afkomstige Rasch (20), toonde met de winst zijn goede vorm. Zo won hij vorige maand bijvoorbeeld al de Ronde van Woensdrecht en de Omloop van de Veenkoloniën. Rasch die dit jaar van Monkey Town overstapte naar de succesvolle West Frisia-formatie was zeer gelukkig met de zege: ‘Toen de kopgroep van negen man zich geformeerd had zag ik om mij heen dat dit wel zo’n beetje de renners waren die ik verwacht had vandaag. We hebben goed samen gewerkt en de voorsprong alleen maar verder uitgebreid. Ik voelde me goed en dat is beloond met deze zege’.

Vroege kopgroep
De rit over zeventig rondjes op het parcours van 1200 meter voor Elite beloften/amateurs door het centrum van Enkhuizen werd al vroeg hard gemaakt door de kopgroep met daarin maar liefst vijf renners van West Frisia. Op het lastige parcours, gedeeltelijk asfalt en gedeeltelijk klinkers, zitten een paar pittige bochten en het klimmetje bij de Vette Knol is na zoveel rondjes een aardige kuitenbijter. De kopgroep bleef uit de greep van het peloton en dubbelde de grote groep zelfs. In de eindsprint leek in eerste instantie Kleinjan voor zijn tweede opeenvolgende zege te gaan, maar hij werd op waarde geklopt door Rasch. Kevin Wilmsen van DTS moest zich tevreden stellen met een derde plaats.

Met de zege van Rasch pakte West Frisia voor het eerst sinds bijna 30 jaar weer eens de eindoverwinning in Enkhuizen. Rasch werd hiermee de opvolger van Henk Jan Buis die de koers in de jaren ’80 zelfs vier keer won. De belofte, die de kussen en bloemen in ontvangst mocht nemen van de mooie rondemiss Daphne Schoonenberg, roemde zijn ploeg waar hij dus sinds dit jaar deel van uitmaakt. ‘Het is een leuke ploeg, met leuke jongens en een goed programma. Vandaag bewijst weer dat ik de juiste keuze heb gemaakt want we hebben als team geknokt en weer een zege binnen gehaald’. Voor West Frisia betekende de zege namelijk al de zevende overwinning van het seizoen.

Dameskoers
Eerder op de dag werd de dameskoers (35 ronden) gewonnen door Femke Markus (NWV Groningen). De 21-jarige renster kwam in een kopgroep met Nike Beckeringh, Roos Hoogeboom en Annet Pit. Twee ronden voor het einde ontsnapten Pit en Markus waarna laatstgenoemde nipt de sterkste was in de sprint. Hoogeboom kwam eveneens op het erepodium door derde te worden. Daarvoor nog ging de zege in de Sportklasse (38 ronden) naar de ervaren André van Reek van HSV de Kampioen.

ELITE BELOFTEN/AMATEURS

1. Jesper Rasch
2. Arno Kleinjan
3. Kevin Wilmsen

DAMES

1. Femke Markus
2. Annet Pit
3. Roos Hoogeboom

SPORTKLASSE/MASTERS

1. André van Reek
2. Patrick Stengs
3. Bart Ursem

Kijk voor meer foto's op DP Sportfotografie.