ENKHUIZEN - Zaterdag 29 september was alweer de 3 de editie van de Nationale Diabetes Challenge (NDC). In circa 20 weken trainen deelnemers in heel Nederland, samen mét hun zorgverlener voor de finale in- en rondom het Olympisch Stadion te Amsterdam. In samenwerking met Team Sportservice West-Friesland nam huisartsenpraktijk "de Rode Meeuw" dit jaar deel aan de NDC. Iedere woensdag ochtend werd er vanaf april in Enkhuizen met 15 deelnemers, een wandelcoach en een praktijkverpleegkundige geoefend. Voor mensen met diabetes is wandelen een erg goed medicijn.

“Eigenlijk ben je door het wandelen, aan het behandelen” zegt Judith Baars. Zij is naast praktijkverpleegkundige van “de Rode Meeuw”, de initiatiefneemster om mee te doen aan de NDC. Maar zij doet dit niet alleen. Dankzij de enthousiaste ondersteuning van Joke de wandelcoach, Hanneke van de "Diabetes Vereniging Nederland" en haar oom Thijs is het een groot succes geworden.

Ervaringen
De deelnemers voelen ook letterlijk dat ze vooruit gaan in hun gezondheid. Zo geven ze aan dat ze zich na de 20 weken wandelen, veel energieker en beter voelen. 92% van de deelnemers geeft aan dat hun conditie is verbeterd, 58% gebruikt minder medicijnen en 92% zegt meer zin te hebben in andere dagelijkse activiteiten. “Ik loop nu ook gemakkelijker een trap op en ik krijg er steeds meer plezier in, omdat het resultaat zo goed is” zegt een loper. “M’n bloedsuiker is na een wandeling van ruim 5 km van 10 naar 4.8 gegaan!”. Daarnaast geven de deelnemers aan dat het wandelen je grip geeft op je diabetes. Ook is er een groot groepsgevoel ontstaan. “We motiveren elkaar en we hebben ook contact buiten het wandelen om. Ik heb er een vriendengroep bijgekregen!” zegt een deelneemster. Ook wordt er iedere week een verslag van het wandeluurtje gemaakt. “Door deze nieuwsbrief weten ook de lopers die er niet bij waren, wat we gedaan hebben. Zo betrek je ze er toch bij!”.

Het vervolg
Omdat de deelnemers zo veel plezier uit het wandelen halen, hebben ze besloten door te blijven lopen. “Dit is toch geweldig, dat zo’n leuke groep waar de samenhorigheid zo groot is, na de challenge nog verder gaat lopen” zegt Joke, de wandelcoach van de groep. Ook zij loopt nog de komende maanden mee met de groep. “We hopen volgend jaar weer een nieuwe groep op te starten want bewegen voor deze doelgroep is erg belangrijk”. En of dat nu met “de Rode Meeuw” is of met een andere organisatie, dat moeten we nog even zien. Maar ik zie hoe het mensen helpt, dat zou iedereen met diabetes of een andere aandoening moeten ervaren.”