ALKMAAR - AZ heeft de droom om de Champions League te behalen op het nippertje in leven gehouden. De ploeg van trainer Arne Slot keek in de thuiswedstrijd tegen Viktoria Plzen na 93 minuten tegen een 0-1 achterstand aan. Een late strafschop en een spannende verlenging zorgden er toch nog voor dat AZ een ronde verder gaat richting het kampioenenbal.

Met Ron Vlaar en Calvin Stengs weer in de basis, maar in een leeg stadion en met een stevige wind werd het een moeizame wedstrijd voor de Alkmaarders. De thuisploeg kreeg weliswaar regelmatig genoeg ruimte van de Tsjechische nummer twee van afgelopen seizoen, maar wist daar door de moeilijke omstandigheden niet goed mee om te gaan. Echte kansen vielen er dan ook niet te noteren.

In de tweede helft waren die er wel voor AZ want achtereenvolgens De Wit, Stengs en Idrissi zagen mogelijkheden stranden terwijl een treffer van Boadu terecht wegens buitenspel werd afgekeurd. Ook hierna waren er nog kansjes voor Boadu en Midtsjø. Des te harder was de klap die David Limbersky in de 78e minuut uitdeelde toen keeper Marco Bizot geen antwoord had op zijn schot. AZ voerde de druk in het laatste kwartier op waarbij met name invaller Gudmundsson enkele keren gevaarlijk was en zelfs eenmaal het aluminium raakte. Pas in de vierde minuut van de blessuretijd kreeg AZ alsnog waar het gezien het spelbeeld recht op had. Een onbesuisde actie van keeper Hruska op invaller Ferdy Druijf leverde een strafschop op die door aanvoerder Teun Koopmeiners onberispelijk werd ingeschoten.

Kort na het begin van de verlenging kwam ook Yuki Sugawara in het veld en hij stond aan de basis van de 2-1 die door Gudmundsson hard werd binnen geschoten. De Japanner bood vervolgens ook Boadu nog twee opgelegde kansen, doch de spits had het vizier nog niet op scherp. Daardoor bleef de spanning hoog aangezien ook Viktoria zijn kansen kreeg en ook nog een strafschop claimde bij een vermeende handsbal van Druijf. Gudmundsson maakte met zijn tweede goal vervolgens aan alle onzekerheid een eind, en zo gaat AZ mee in de loting voor de volgende voorronde.

AZ - Viktoria Plzen 3-1 n.v. (1-1, 0-0)
78. Limbersky 0-1
90+3 Koopmeiners (pen.) 1-1
99. Gudmundsson 2-1
118. Gudmundsson 3-1

Opstelling AZ: Bizot, Svensson, Vlaar (76. Leeuwin), Koopmeiners, Wijndal, Midtsjø, Stengs (68. Gudmundsson), Clasie (80. Druijf), Boadu, de Wit, Idrissi (93. Sugawara)