ENKHUIZEN - Van 11 december 2020 tot en met 3 januari 2021 opent het Zuiderzeemuseum zijn deuren voor een nieuwe winterbelevenis: Zuiderzien. Struin door het sfeervol verlichte buitenmuseum langs 25 bijzondere locaties en ontdek achter de ramen onalledaagse objecten en hun verrassende verhaal. Lekker ongegeneerd gluren bij de Zuiderzeeburen op een veilige manier en bovenal coronaproof. Verwonder je over een opperarmbeen van een mammoet en luister naar het verhaal over de tweeduimswanten. Kinderen speuren ondertussen naar Marretje de meeuw en maken kans op leuke prijzen. Komt dat zien én beleven, deze kerstvakantie in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen!

Wandel tussen 16.00 en 21.00 uur op eigen gelegenheid door de pittoreske straatjes in het buitenmuseum, bekijk de uitgelichte objecten en luister naar de bijbehorende verhalen. De gromloods wordt een ware beleving! De vissersvrouw neemt je op een bijzondere manier mee in haar werkzaamheden, het grommen oftewel het schoonmaken van de vis. Ontdek daarnaast bij café Hindeloopen hoe na sluitingstijd de dieren op de prachtige aardewerk tegels aan de wand tot leven komen. Ook zijn er tijdens Zuiderzien leuke doe-activiteiten, zowel voor jong als oud. Nieuwsgierig geworden? Boek nu online tickets via de website van het Zuiderzeemuseum.

Openingstijden en tickets
Zuiderzien is te bezoeken van vrijdag 11 tot en met zondag 13 december en van zaterdag 19 december tot en met zondag 3 januari 2021 tussen 16.00 en 21.00 uur, m.u.v. 24, 25, 31 december en 1 januari. Op vrijdag 18 december is er een exclusieve seniorenavond voor bezoekers van 65 jaar en ouder. Om de bezoekersstroom zo optimaal mogelijk te spreiden is het buitenmuseum alleen toegankelijk met een online ticket met persoonlijke starttijd en is de beschikbaarheid beperkt. Reserveren kan nu via de website, ook met een Museumkaart, BankGiro Loterij VIP-kaart of Vriendenpas.

Veilig en verantwoord bezoek
De gezondheid en veiligheid van bezoekers en medewerkers van het Zuiderzeemuseum staan altijd voorop. Door middel van zijn veiligheids- en hygiënemaatregelen en die van het RIVM zorgt het museum ervoor dat het museumbezoek zo veilig en plezierig mogelijk verloopt. Let op! De entree voor Zuiderzien is bij de dienstingang van het buitenmuseum aan de Kooizandweg 2 in Enkhuizen. Kijk voor actuele informatie over de route en parkeermogelijkheden op de website.

Met dank aan
Zuiderzien is mede tot stand gekomen dankzij de financiële steun van onze partners: Samenwerkende Maritieme Fondsen en de Provincie Noord-Holland, waarvoor het Zuiderzeemuseum hen zeer erkentelijk is. Daarnaast zijn objecten verworven met steun van het Flessenscheepjesmuseum in Enkhuizen, Stadsmuseum Harderwijk, Moddergat museum 't Fiskershúske, BankGiro Loterij, Vereniging Vrienden van het Zuiderzeemuseum en gemeente Enkhuizen.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. In het buitenmuseum staan meer dan 140 authentieke panden, die een compleet dorp vormen. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een kijkje nemen bij de ambachtslieden, op bezoek bij Urker inwoners en een vers gerookt visje eten bij de visrokerij.

In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal met een grote verzameling historische schepen. In de vaste tentoonstelling Zee vol verhalen duiken bezoekers in de verhalen over het leven aan de voormalige Zuiderzee. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2021.