ENKHUIZEN - Onlangs heeft het Zuiderzeemuseum een financiële bijdrage van €500.000,- van de Provincie Noord-Holland toegekend gekregen. Museumdirecteur, Stephan Warnik, is enorm blij met de subsidie van de provincie: "We zijn de provincie Noord-Holland zeer erkentelijk, dat zij het Zuiderzeemuseum opnieuw een forse subsidie toekent. Met deze bijdrage kunnen we grote verbeteringen aanbrengen aan het entreepaviljoen en onze aanlegsteigers. Zo wordt de ontvangst van onze bezoekers nog aantrekkelijker."

Recreatief personenvervoer over water
De subsidie komt uit de regeling 'Recreatief personenvervoer over water Noord-Holland' en is bedoeld om recreatief vervoer van personen over water te stimuleren. De subsidie wordt besteed aan het vervangen van de huidige aanmeerplaatsen voor de veerdienst van en naar het Zuiderzeemuseum, het aanpassen van de transfertunnel en vernieuwing, verbetering en verduurzaming van het entreepaviljoen, zowel binnen als buiten. De uitvoering wordt gedaan door het Zuiderzeemuseum in samenwerking met externe partijen De Groot & De Boer civiele werken, locatie Wognum en BouwGarant Aannemer E.A.B. Enkhuizen. De afronding van het gehele project staat gepland voor april 2022.

Subsidieregeling
Het Zuiderzeemuseum heeft al eerder subsidie uit dezelfde regeling van de provincie ontvangen, namelijk 182.000 euro. Het museum besteedde dit bedrag aan het verbeteren en verstevigen van de aanlegsteigers in de Veerhaven (nabij het VVV-kantoor en station) en het buitenmuseum. Daarnaast ontving het geld voor nieuwe digitale informatieborden voor bezoekers. Dit project is eind maart klaar.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020.