ENKHUIZEN - Geen Goed Geld Gala, wel een prachtige cheque van maar liefst 832.357 euro voor het Zuiderzeemuseum van de BankGiro Loterij. Met dit mooie geldbedrag worden onder andere de molen, de smederij en pandje Edam, waarin de museumwinkel is gevestigd, gerestaureerd. Daarnaast wordt met een deel van het bedrag het historische achteronder van de hektjalk gerestaureerd. Tevens wordt een audiofragment geproduceerd die uitleg geeft over het leven aan boord van dit zeilende vrachtschip.


Hartverwarmende steun
Dit jaar kon het Goed Geld Gala vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Op het Goed Geld Gala wordt jaarlijks bekendgemaakt welk bedrag door de lotenverkoop is opgehaald en wordt geschonken aan de culturele organisaties. Even anders, namelijk per post, ontving het Zuiderzeemuseum alsnog de cheque met het fantastische bedrag van 832.357 euro. Algemeen directeur Stephan Warnik: 'Wat zijn wij blij met een betrouwbare partner als de BankGiro Loterij. Het is hartverwarmend om te zien dat zoveel deelnemers de musea ondersteunen door een lot te kopen. Dat is extra fijn in een tijd waarin deze museale sector het moeilijk heeft. Wij zijn daar ontzettend dankbaar voor.'

Geoormerkt werven
Culturele organisaties hebben zelf een extra bedrag opgehaald dankzij het zogeheten 'geoormerkt werven'. Hiermee spoort een museum zijn bezoekers aan om specifiek voor dit museum met de BankGiro Loterij mee te spelen. Bij deelname ontvangt het desbetreffende museum 40% van het maandelijkse lotbedrag. Het Zuiderzeemuseum heeft hiermee een extra bedrag gegenereerd van 332.357 euro bovenop de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro.