ENKHUIZEN - Geen Goed Geld Gala, wel een prachtige cheque van maar liefst 817.995 euro voor het Zuiderzeemuseum van de VriendenLoterij. Met dit mooie geldbedrag wordt onder andere het Entreepaviljoen de aankomende jaren volledig vernieuwd en opnieuw ingericht. Ook de zolder van het Peperhuis is dankzij deze bijdrage gerestaureerd, opnieuw ingericht en geschikt gemaakt voor het educatieve programma Pakhuis vol verhalen.

Hartverwarmende steun
Helaas kon het Goed Geld Gala opnieuw vanwege de coronamaatregelen niet doorgaan. Op het Goed Geld Gala wordt jaarlijks bekendgemaakt welk bedrag door de lotenverkoop is opgehaald en wordt geschonken aan de culturele organisaties. Dit jaar overhandigde de VriendenLoterij persoonlijk aan het museum de cheque met het fantastische bedrag van 817.995 euro. Algemeen directeur Stephan Warnik: 'Afgelopen jaar hebben we het contract met de VriendenLoterij weer met vijf jaar kunnen verlengen. Daarmee zijn wij de aankomende jaren verzekerd van een fijne, betrouwbare partner die ons sinds 2007 financieel ondersteunt en ons helpt het museum in volle glorie te laten stralen. Zulke partners koesteren wij graag.'

Geoormerkt werven
Culturele organisaties hebben zelf een extra bedrag opgehaald dankzij het zogeheten 'geoormerkt werven'. Hiermee spoort een museum zijn bezoekers aan om specifiek voor dit museum met de VriendenLoterij mee te spelen. Het Zuiderzeemuseum heeft hiermee een extra bedrag gegenereerd van 317.995 euro bovenop de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro.

Over de VriendenLoterij
De VriendenLoterij viert wat het leven mooi maakt: onze verbondenheid met anderen en met onze kunst en cultuur. Dankzij 1,1 miljoen deelnemers kon de VriendenLoterij over 2021 opgeteld een bedrag van bijna 134 miljoen euro schenken aan goede doelen. Hiervan gaat een recordbedrag van 95 miljoen euro direct naar de cultuursector. www.vriendenloterij.nl

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum niet alleen van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland, maar ook de Travellers' Choice Award van Tripadvisor. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2021.