ENKHUIZEN - Zuiderzeemuseum ontvangt 794.147 euro van de BankGiro Loterij Op het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij ontving het Zuiderzeemuseum gistermiddag een cheque van totaal 794.147 euro. Het mooie bedrag gebruikt het museum onder andere voor de renovatie van het entreegebouw, de restauratie en herinrichting van het schildersatelier in het buitenmuseum. Daarnaast zal een deel van het bedrag naar de productie van de vierde editie van Zuiderzeelicht, hét succesvolle winterevenement in het buitenmuseum, gaan.

Groot belang
Directeur Stephan Warnik nam namens het museum de cheque van de BankGiro Loterij in ontvangst. Stephan Warnik: "De steun van de loterij is van groot belang voor het Zuiderzeemuseum. Afgelopen jaar konden we daardoor onder andere starten met de herinrichting van de Schepenhal en zalen van de nieuwe vaste tentoonstelling Zee vol verhalen die 14 februari opent. De derde editie van Zuiderzeelicht werd afgelopen kerstvakantie gerealiseerd en was met bijna 17.000 bezoekers wederom een enorm succes. Zonder de steun van de BankGiro Loterij was dit niet mogelijk geweest."

'Geoormerkt werven'
Culturele organisaties hebben zelf een extra bedrag opgehaald dankzij het zogeheten 'geoormerkt werven'. Hiermee spoort een museum zijn bezoekers aan om specifiek voor dit museum met de BankGiro Loterij mee te spelen. Bij deelname ontvangt het desbetreffende museum de helft van het maandelijkse lotbedrag. Het Zuiderzeemuseum heeft hiermee een extra bedrag gegenereerd van 294.147 euro bovenop de jaarlijkse bijdrage van 500.000 euro.

Over de BankGiro Loterij
In totaal kan de BankGiro Loterij dit jaar dankzij haar deelnemers een bedrag van ruim 84,3 miljoen euro schenken aan 77 musea en andere culturele instellingen door heel Nederland, een recordbedrag. Dankzij deze opbrengst kon de BankGiro Loterij negentien culturele instellingen verrassen met een extra schenking voor een specifiek project of een eenmalige donatie. In totaal is er sinds 1998 dankzij de 700.000 deelnemers van de BankGiro Loterij ruim 1 miljard euro uitgekeerd aan partners! www.bankgiroloterij.nl

Over het Zuiderzeemuseum

Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke dorpspanden uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten met een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2019 ontving het museum van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020.