ENKHUIZEN - Scherven brengen geluk in het Zuiderzeemuseum tijdens de Museumweek. Van 8 tot en met 14 april 2019 vindt de ontmanteling van Monument plaats in het binnenmuseum. Tien jaar lang is het controversiële kunstwerk de eye catcher in het Atrium van het binnenmuseum geweest. Clare Twomey, kunstenares en maker van deze opmerkelijke installatie, heeft in samenwerking met het Zuiderzeemuseum het participatieproject Monument, the golden thread ontwikkeld, waarbij bezoekers van het museum een stukje van het kunstwerk mee naar huis mogen nemen. Op dinsdag 9 april vindt een Meet and Greet met Clare Twomey plaats.

Monument, the golden thread is de titel voor het ontmantelingsproject waarmee kunstenares Clare Twomey haar werk Monument na tien jaar letterlijk wil delen met de bezoekers van het Zuiderzeemuseum. Het motto van de Museumweek 'Ons echte goud' sluit mooi aan op de filosofie achter dit participatieproject: de bezoeker de mogelijkheid bieden om een stukje van 'Ons goud' te bemachtigen. Iedere bezoeker mag een unieke scherf komen uitzoeken, die op naam wordt geregistreerd en voorzien van een met Zuiderzeemuseum geverifieerd gouden lakzegel en mee naar huis mag. Een uitgelezen kans om collectiebeheerder van een bijzonder stukje Zuiderzee erfgoed te worden!

Meet and Greet
Op dinsdag 9 april van 14.00 tot 15.00 uur geeft Clare Twomey in het Peperhuis te Enkhuizen een Engelstalige lezing over de totstandkoming van Monument. Tevens is er mogelijkheid tot het stellen van vragen. De lezing is vrij toegankelijk voor alle bezoekers van het Zuiderzeemuseum, maar let op, het maximum aantal personen is 80, dus vol is vol. Graag vooraf aanmelden via aanmelding@zuiderzeemuseum.nl.

Over Monument
Het speciaal voor het Zuiderzeemuseum gemaakte kunstwerk Monument bestaat uit Engels serviesgoed van zogeheten D-kwaliteit – afgekeurde partijen van tegels, serviesgoed en kannetjes. De gebruikte collectie tegels is afkomstig uit een omvangrijke partij van circa 40.000 stuks. Deze waren ooit bedoeld om te gebruiken in de in het buitenmuseum op te bouwen panden. De gedachtegang achter Monument is, dat restanten van huishoudelijke gebruiksvoorwerpen cultureel beladen kunnen worden. De scherven zijn gewone dagelijkse dingen die sporen van hun geschiedenis dragen omdat ze gebroken zijn. Hun kwetsbaarheid doet denken aan de geringe waarde van binnenlands porselein en aan het gebruik en verbruik in het dagelijks leven. Daarnaast lijkt Monument ook een toespeling op onze overvloedige consumptie- en wegwerpmaatschappij en ons streven naar kopen en vervangen.

Over Clare Twomey
Clare Twomey (1968), is afkomstig uit het Verenigd Koninkrijk en woont en werkt in Londen. Zij is een kunstenares en een onderzoeker aan de Universiteit van Westminster waar zij met klei werkt aan grootschalige installaties, beeldhouwkunst en site-specifieke werken. In de afgelopen 10 jaar heeft ze geëxposeerd in het Victoria en Albert Museum, Tate, Crafts Council, Museum of Modern Art Kyoto Japan, het Eden Project en de Royal Academy of Arts.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Jong en oud komt hier in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten bij een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design.

In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit tot een van de beste musea van Nederland. In 2017 en 2018 heeft het museum deze hoge waardering behouden.