ENKHUIZEN - Ronald Giphart herschreef speciaal voor het Zuiderzeemuseum het spannende volksverhaal De motketel van Schokland. Deze eeuwenoude Zuiderzeelegende komt via Zuiderzeelicht in het buitenmuseum tot leven via licht, beeld en geluid. Ook Winkelstad Enkhuizen omarmt Zuiderzeelicht, waardoor het verhaal de museumgrenzen overschrijdt. Dit heeft tot een unieke, Enkhuizer samenwerking geleid.


Winkelstad Enkhuizen en MKB Enkhuizen organiseren samen met het Zuiderzeemuseum van zaterdag 8 december tot en met zaterdag 5 januari twee wedstrijden: één voor winkeliers en één voor bezoekers van de stad. Bij de eerste wedstrijd Licht in Enkhuizen strijden de deelnemende winkeliers om de prijs voor de mooist verlichte etalage van de stad. Bij de tweede wedstrijd Zoek de zwarte kat gaat het winkelend publiek op zoek naar een zwarte kat in de deelnemende etalages en is er een GoPro Action Camera ter waarde van 249 euro te winnen.

Licht in Enkhuizen
Voor de etalagewedstrijd Licht in Enkhuizen versieren de deelnemende winkeliers hun etalage met licht. Bezoekers aan de stad stemmen vervolgens op de mooist verlichte etalage. Kies de mooiste etalage en deel een foto op Facebook of Instagram met de hashtag #lichtinenkhuizen, of vul het stemformulier in bij de deelnemende winkels en maak kans op mooie prijzen. Van zaterdag 8 tot en met woensdag 19 december kan iedereen zijn stem uitbrengen. Naast de stemmen van het publiek buigt ook een jury zich over de verlichte etalages. Samen met de stemmen van het publiek volgt hieruit de uiteindelijke winnaar. De uitslag wordt donderdag 20 december bekendgemaakt. Onder de stemmers worden naast een vip-arrangement Zuiderzeelicht ook door winkeliers beschikbaar gestelde prijzen verloot. De etalages zijn te bewonderen tot en met zaterdag 5 januari 2019.

Zoek de zwarte kat
Naast de etalagewedstrijd Licht in Enkhuizen is er tevens een etalage-zoek-wedstrijd Zoek de zwarte kat. Van zaterdag 8 december tot en met zaterdag 5 januari verstopt een zwarte kat uit de Zuiderzeelegende De motketel van Schokland zich in één van de deelnemende etalages. Wanneer bezoekers de kat vinden, maken zij een selfie met de kat en delen deze met de hashtag #zuiderzeelicht op Facebook of Instagram. De inzendingen maken kans op een GoPro Action Camera ter waarde van 249 euro. De zwarte kat reist van etalage naar etalage.

De deelnemende ondernemers
Oogwereld van der Klei, Marcels schoenmakerij en lederwaren, Fifth Avenue, Blokker BV, Tierlantijn Wonen, Zusje van Tierlantijn, Bakkerij Rood, Beauty salon Divera, Onder de Wester, De vergulde Vijzel, Primera Enkhuizen, De Wit Beeld Geluid Witgoed & Muziek, Het Coffy Huys, Bloem en Plant, Lingerie Marijke, La Vie en Rose, Jullie Fashion en Slijterij De Dijk nemen deel aan de twee wedstrijden. De deelnemende winkeliers zijn herkenbaar aan de poster Licht in Enkhuizen in hun etalage.

Enkhuizen in het licht
De wedstrijden worden georganiseerd in de decembermaand waarin Enkhuizen bol staat van de sfeervolle evenementen. Naast de etalagewedstrijden is er de winteropenstelling van Sprookjeswonderland, op zaterdag 15 december Enkhuizen bij Kaarslicht, op 21 december de kerstmarkt in de Westerstraat en van 21 december tot en met 5 januari organiseert het Zuiderzeemuseum het evenement Zuiderzeelicht.

Praktische informatie Zuiderzeelicht
Zuiderzeelicht is te bezoeken van vrijdag 21 december 2018 t/m zaterdag 5 januari 2019 tussen 17.00 en 22.00 uur, met uitzondering van 24, 25 en 31 december. De route duurt circa 45 minuten. Het evenement is alleen toegankelijk voor bezoekers met een online ticket met persoonlijke starttijd tussen 17.00 en 21.00 uur. Reserveren kan via de website, ook met een Museumkaart of BankGiro Loterij VIP-kaart.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.