ENKHUIZEN - Op 20 en 21 april zeilen mensen met én zonder beperking 24 uur lang een zeilestafette over de Loosdrechtse Plassen. Dat doen zij om aandacht te vragen voor het de Enkhuizer organisatie SailWise en het belang van watersport voor mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking. Bovendien willen de zeilers geld ophalen voor de renovatie van het watersporteiland van SailWise: Robinson Crusoe. Actrice en cabaretière Funda Müjde lost het startschot voor de zeilestafette.

24uurs Zeilestafette
Lisette Koopmans is één van de zeilers van de 24uurs zeilestafette: “Sinds 2013 kom ik regelmatig op Robinson Crusoe. Door mijn spierziekte zit ik in een rolstoel, maar op het eiland maakt dat niet uit. Daar heb ik geleerd dat als ik iets wil, er linksom of rechtsom altijd wel mogelijkheden zijn. Ik kom vol energie terug en gebruik mijn ervaringen ook in mijn thuissituatie.” Tijdens de zeilestafette zeilen niet alleen deelnemers, maar ook vrijwilligers en medewerkers van SailWise mee in verschillende zeilboten. In etappes van 2 uur wisselen ze elkaar af. Lisette: “Ik ga met de ‘Eduard’ het water op . Daar kan ik gewoon met mijn rolstoel op en hoef ik niet in een aangepaste stoel getild te worden. Maar ik zeil net zo lief in de trimaran of ga waterskiën hoor. OP Robinson Crusoe voel ik me vrij en dat is een heel fijn gevoel.”

Funda Müjde
Actrice, cabaretière en columniste Funda Müjde is – net als o.a. Frits Wester en Dorian van Rijsselberghe – één van de leden van het SailWise Comité van Aanbeveling. Zij steunen de activiteiten van SailWise en dragen de stichting een warm hart toe. Funda lost op 20 april om 9.00 uur het startschot voor de 24uurs zeilestafette en zeilt mogelijk zelf ook een stuk mee over de Loosdrechtse Plassen.

Renovatie
De start en finish van de zeiltocht is bij watersporteiland Robinson Crusoe, waar deze actie om te doen is. De accommodatie op het eiland is aangepast en rolstoeltoegankelijk, maar hard toe aan een renovatie. Om ook in de toekomst haar watersportactiviteiten te kunnen organiseren en deelnemers de zorg te bieden die ze nodig hebben, moet SailWise de accommodatie renoveren. De stichting wordt bijgestaan door fondsen en het bedrijfsleven, maar heeft nog een tekort om de financiering rond te krijgen. Met deze actie hoopt SailWise 25.000 euro op te halen. Wie wil helpen, kan doneren op www.sailwise.nl/24uurs