ENKHUIZEN - Tijdens de Nieuwjaarsreceptie op 5 januari ontvingen vier vrijwilligers een vrijwilligersspeld. Jarenlang zetten zij zich met veel passie in voor onze gemeente. Burgemeester Eduard van Zuijlen en wethouder Wim Hoogervorst reikten de gouden en zilveren spelden uit in het Peperhuis van het Zuiderzeemuseum.

Waardering voor vrijwilligers

Gemeente Enkhuizen heeft grote waardering voor haar vrijwilligers. Daarom ontvingen An Nan-Luycks, Henk van Galen en Carla van Galen-Groot de gouden vrijwilligersspeld. Hans de Vries ontving de zilveren vrijwilligersspeld, vanuit de campagne Bedank je vrijwilliger. Later deze maand krijgt nog een vijfde persoon een speld uitgereikt.

Inzet vanuit het hart

De vrijwilligers symboliseren ook alle andere vrijwilligers die zich actief en vanuit het hart inzetten voor onze gemeente. De genoemde vrijwilligers doen dit al meer dan 25 jaar. De energie en betrokkenheid die zij hebben voor onze gemeenschap mogen wij niet voor lief nemen. Daarom zette de burgemeester en wethouder hen in het zonnetje door hen een gouden of zilveren vrijwilligersspeld te geven.

Wat zij deden
- An Nan-Luycks zette zich 35 jaar lang in voor De Zonnebloem en deed jarenlang vrijwilligerswerk bij IJsselzand.
- Henk van Galen is al 44 jaar als vrijwilliger betrokken bij Harddraverijvereniging Enkhuizen. Daarnaast was hij samen met zijn vrouw 25 jaar actief bij Toneelvereniging Plan Zuid. Ook voor de inmiddels opgeheven Operetteverenging Renova zette Henk zich 30 jaar in.
- Carla van Galen-Groot is al 36 jaar als vrijwilliger betrokken bij Harddraverijvereniging Enkhuizen. Zij was daarnaast 40 jaar spelend lid en bestuurslid van de inmiddels opgeheven Operettevereniging Renova. Ze zette zich ook vijf jaar in voor Carnavalsvereniging de Haringhoppers.
- Hans de Vries was genomineerd vanuit de campagne Bedank je vrijwilliger. Hij was voorzitter van Gymvereniging VEK-WIK en heeft het sporten en bewegen voor mensen met een beperking naar de gymvereniging gehaald. Hij gaf en geeft zelf les aan mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke of visuele beperking en regelde ook de financiën daarvoor. Daarnaast is Hans nog actief als vrijwilliger bij De Zonnebloem.

Nieuwe campagne: ‘Bedank je vrijwilliger’

De campagne Bedank je vrijwilliger is relatief nieuw. Wim Hoogervorst, wethouder Samenleving, zegt daarover: ’We zijn heel trots op ons lokale verenigingsleven. Het verenigingsleven speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Ik denk zelfs steeds belangrijker in deze tijden waarin veel mensen zich eenzaam voelen. Daarom willen wij als gemeente het verenigingsleven stimuleren en dragen wij het een warm hart toe. Vrijwilligers zijn dus hard nodig, zonder vrijwilligers zijn we nergens. Samen maken we onze streek.

Ook vrijwilligerswerk doen?
Wil jij ook vrijwilligerswerk doen en iets voor een ander betekenen? Meld je dan aan via www.bedanktvrijwilligers.nl of bel 0229-216499.

Kandidaat aanmelden?

Wil je een vrijwilliger aandragen voor een gouden of zilveren speld van de gemeente? Dan kun je dit vóór 1 september 2023 doen via https://www.enkhuizen.nl/direct-regelen/gezondheid-jeugd-en-ondersteuning/werk-zoeken/vrijwilligers. Of ga naar www.enkhuizen.nl en zoek op het woord ‘vrijwilligers’

Een gemeentelijk medewerker beoordeelt de nominaties en stelt een aantal mensen voor aan het College van B&W.