ENKHUIZEN - Het afgelopen jaar zijn de vrijwilligers van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) in Enkhuizen 113 keer in actie gekomen. Hiermee staat het reddingstation in de top vijf van de drukste reddingsstations.

De vrijwilligers in Enkhuizen hebben het afgelopen jaar vooral watersporters en beroepsvaarders op het IJsselmeer en het Markermeer uit de problemen geholpen. Het was het op één na drukste jaar uit de bijna 75-jarige geschiedenis van het station in Enkhuizen. Motorproblemen is reddingsoorzaak nummer één. Op nummer twee staat aan de grond geraakte jachten en als derde moeten de reddingswerkers veel medische hulp op het water verlenen.

"Wij hebben meerdere keren onze meerwaarde bewezen bij het assisteren van de ambulancedienst in het havengebied van Enkhuizen en ook een aantal medische incidenten op het IJsselmeer werd in goede samenwerking uitgevoerd, iets wat ook geldt voor het inzetten van de brandweer van Enkhuizen", aldus het reddingsstation.

195 jaar
De KNRM bestaat dit jaar 195 jaar. In deze jaren heeft zij het werkveld verbreed met: radio, medische adviezen, medische evacuaties, strandbewaking, kusthulpverlening en maritieme dienstverlening. De vrijwilligers vormen een stabiele basis die het reddingswerk mogelijk maakt. In totaal staan er nu landelijk 1.300 professionals 24 uur per dag beschikbaar. "Zij halen voldoening uit de dankbaarheid en de blijdschap van mensen die ze uit een noodsituatie halen", aldus de KNRM.