NEDERLAND - Na een lange, slopende en, bij tijd en wijle, bitterkoude winter kunnen we vandaag en morgen ons zonnige hart ophalen.

Het wordt namelijk volop lente. Dat betekent veel zon en temperaturen die misschien wel richting de 20 graden klimmen. Voordat je naar buiten stormt en van dit langverwachte lenteweer gaat genieten, hebben we nog een aantal tips voor je om optimaal te kunnen genieten.

Kijk uit voor teken

Mocht je van plan zijn van het mooie weer te gaan genieten in bossen, parken, speeltuinen of gewoon in je eigen tuin? Wees dan op je hoede voor tekenbeten. Door het warme weer worden teken steeds actiever. De afgelopen week nam het aantal meldingen
van mensen met een tekenbeet al flink toe in vergelijking met de weken daarvoor. Omdat een tekenbeet een besmetting van de ziekte van Lyme tot gevolg kan hebben, moeten mensen die gebeten zijn door een teek, het beestje zo snel mogelijk met een speciale tang verwijderen.

Smeer je in

Toegegeven, de zonkracht stelt niet veel voor als je het vergelijkt met de kracht in de zomer. Desalniettemin doe je er verstandig aan om je toch maar even in te smeren als je langer dan een half uur naar buiten gaat. Er wordt deze dagen een zonkracht met een UV-waarde van 3 tot 4 verwacht. Officieel omschreven als zwakke zonkracht, maar je huid kan al na 35 minuten rood kleuren. Daarom is het toch slim je preventief in te smeren met een antizonnebrandmiddel.

Wees niet te enthousiast

Zeker morgen kan de temperatuur flink oplopen en dat nodigt uit om een bezoekje te brengen aan het strand. Mocht je de zomer dan helemaal in je bol krijgen en het misschien wel lekker vinden om van de gelegenheid gebruik te maken en een duik te nemen: We houden je niet tegen, maar de temperatuur van het zeewater ligt zo rond de vijf graden. IJskoud dus en dat gaat je lichaam niet heel prettig vinden.

Geniet ervan zo lang het kan

Tot slot: geniet met volle teugen van deze droge en zonovergoten lentedagen, want voor je het weet is het voorbij. De voorspellingen voor volgende week lopen nogal uiteen, maar het lijkt er sterk op dat we vanaf maandag weer te maken krijgen met regen.