ENKHUIZEN - Afgelopen zaterdag was het feestelijk druk op het boothuis van KNRM Enkhuizen. Aan het begin van de avond ging er de jaarlijkse nieuwjaarsreceptie van start. Een informele bijeenkomst voor alle vrijwilligers van het reddingstation én hun gezinnen. Want ook het thuisfront speelt een belangrijke rol bij het 24/7 inzetbaar kunnen zijn van de bemanning. Tijdens het serieuze gedeelte van de receptie wordt stilgestaan bij de hoogte- en dieptepunten van het afgelopen jaar. Ook is het traditiegetrouw de gelegenheid om afscheid te nemen van vertrekkende vrijwilligers en onderscheidingen uit te reiken aan jubilerende bemanningsleden. Dat nam deze keer wat meer tijd in beslag dan andere jaren.

Vier medailles en twee waardepenningen
Maar liefst vier vrijwilligers ontvingen deze keer de Vrijwilligersmedaille voor Openbare Orde en Veiligheid voor hun jarenlange inzet als bemanningslid/opstapper van de reddingboot. Rob Roosendaal voor het feit dat hij al 25 jaar opstapper is bij KNRM Enkhuizen, Leon Bettonvil (opstapper), Rob Frima (plaatsvervangend schipper) en Stefan Schouten (opstapper) kregen het draagteken en de bijbehorende oorkonde voor 10 jaar KNRM verdiensten. Gezamenlijk hebben ze talloze reddingsoperaties op hun naam staan. Henk Jan Plaatje en Cees Klein werden verrast met een waardepenning van de Nationale Redding Vloot. Als blijk van waardering voor hun inzet bij de grote overstromingen in Limburg in de zomer van 2021. Vanuit KNRM Enkhuizen reden zij destijds mee met de grote colonne reddingboten en brandweerwagens om te ondersteunen bij evacuaties in ondergelopen gebieden.

Afscheid

Een dankwoord en bloemen waren er ook voor de vrijwilligers die afscheid nemen van het hechte team: Jos Lub (helper aan de wal, 33 dienstjaren), Jugo Baya (helper aan de wal, 30 dienstjaren), Rob Roosendaal (opstapper en voorheen plaatsvervangend schipper, 25 dienstjaren), Arjan Lijnsvelt (plaatsvervangend schipper, 22 dienstjaren), Chris Lub (motordrijver, 13 dienstjaren), Stefan Schouten (opstapper, 10 dienstjaren) en Greetje Koster (opstapper, 6 dienstjaren). Hun inzet, kennis en gezamenlijk 139 jaar ervaring zal zeker worden gemist!

Nieuwe bemanning
Om een toekomstbestendig team te houden, is KNRM Enkhuizen op zoek naar nieuwe bemanning. Onlangs zijn ze daarom een wervingscampagne gestart. Wellicht heb je de posters al in de stad zien hangen of de posts op sociale media voorbij zien komen. Ben jij een teamspeler, sportief, woonachtig/werkzaam in Enkhuizen en wil je wel wat meer actie in je leven? Stuur dan een mailtje naar station@enkhuizen.knrm.nl en meld je aan voor de speciale info-avond op 23 januari. Ook zonder nautische achtergrond kun je een goede opstapper bij de KNRM worden.