ENKHUIZEN - Zondag 17 juni komen mensen van heinde en ver naar Enkhuizen voor het jaarlijkse Gitaarfestival in het Zuiderzeemuseum. Op verschillende locaties in het binnen- en buitenmuseum spelen zo’n tweehonderd gitaristen: van flamenco tot jazz, en van fingerstyle tot blues. Op vertoon van een kind of kleinkind ontvangen vaders gratis toegang tot het Zuiderzeemuseum.


Ook dit jaar wordt het festival georganiseerd in samenwerking met de GitaarSalon Enkhuizen en Nico Nap Foundation. Voor alle museumbezoekers is het Gitaarfestival gratis toegankelijk; vaders hebben bovendien gratis toegang tot het museum op vertoon van hun (klein)kind. Bekijk hier de programmering en de plattegrond.

Een kleine greep
In de filmzaal spelen ‘vrouwen met een verhaal’: Susana Raya, Anne Chris met Bas van der Wal, en Astrid Seriese met Erwin van Ligten. In de kapel spelen Livio Gianola met Conchita, het Saraswati Duo en Serenatella. Luuk Heezen doet op beide locaties de presentatie.

Op het schoolplein treden All the kings Daughters, Sabrina Vlaskalic en Voice over op. In het Hoorns Koffiehuis genieten de bezoekers van wereldmuziek van Tim Panman en Alexander Vocking, Gustavo Cabrera (Argentinië), Juliano Abrmovai en Theo de Blasis (Brazilië), en het gitaartrio JaVaEd. In de muziektent treden flamenco-dansgroepen op met Bart van Uden en Janine Keijzer La Nina. En in het Atrium van het binnenmuseum spelen de gitaarorkesten NJGO, SGEN, AMTG en het Dijkmagazijn studenten Gronings conservatorium.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum richt zich op de geschiedenis, de actualiteit en de toekomst van het voormalige Zuiderzeegebied. In het buitenmuseum staan authentieke panden uit dorpen uit dit gebied. Hier komt jong en oud in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Zo kunnen bezoekers een touw slaan, op bezoek bij Urker inwoners of mee-eten in een huishouden van 1920. In het binnenmuseum maken bezoekers kennis met kunst, cultuur en erfgoed van voor en na de afsluiting van de Zuiderzee. Ook is er een schepenhal vol historische schepen. Kenmerkend voor het Zuiderzeemuseum is dat het de cultuurhistorische collectie verrassend verbindt met hedendaagse kunst, vormgeving en design. In 2016 riep de internationale beoordelingssite TripAdvisor het museum uit als een van de beste musea van Nederland. In 2017 heeft het museum deze hoge waardering behouden.