ENKHUIZEN/STEDE BROEC - Schoon Westfriesland heeft verschillende keren bewezen hoe effectief samenwerking en het verenigen van kracht, kennis en enthousiasme werkt tegen de onafgebroken stroom aan zwerfafval in ons milieu.

Clean Green Kayak machine en Schoon Enkhuizen hebben de handen ineen geslagen en de actie: ‘SUP against the plastic soup’ georganiseerd om de bewustwording rondom zwerfafval in het water te helpen vergroten. Al het zwerfafval in ons milieu word uiteindelijk een deel van de plastic soup. Ook sterven veel dieren die verstrikt raken in het het afval een langzame en pijnlijke dood. Het schoonmaken van de sloten op de SUP en met de kayak is helaas hard nodig.

Sup en Kayak
Na een oproep in de media en onze facebook groepen hebben de vele vrijwilligers zich massaal aangemeld. Zaterdag is er naar afval gevist in Stede Broec en Zondag in Enkhuizen.

Vanaf 20 sups, begeleid door 5 kayaks, werd er in de Westfriese sloten gevist naar plastic. Gewapend met een grijper gingen de vrijwilligers plastic flesjes, blikjes en andere soorten afval te lijf en dat viel vanwege het kroos en de vele waterplanten niet altijd mee. Af en toe bukken voor een brug of een overvliegende eend hoort er helemaal bij.

Opbrengst
Helaas blijkt uit deze actie dat de strijd tegen het zwefafval en daarmee dus ook tegen de plastic soup nog lang niet gewonnen is.
Ondanks de wekelijkse en soms dagelijkse inzet van alle vrijwilligers die actief zijn binnen Westfriesland is er zaterdag en zondag toch met gemak 1,5 kuub afval uit het water gevist.

Veel grote stukken hout, jerrycans, een ‘verloren’ stofzuiger, een plantenbak met de boom er nog in en een houten stoel zijn de opvallendste dingen die opgevist zijn.
De 7 volle vuilniszakken van de groep die in Enkhuizen op de kant gelopen heeft komen hier nog eens bij.

Westfriesland is weer een stukje mooier en schoner dankzij de inzet van de vele fantastische vrijwilligers. “Deze SUPactie was een groot succes”, aldus Wilbert Prehn en Judith van Duijne, organisatoren van SUP against the plastic soup.