ENKHUIZEN - De IJsselmeer Challenge, die op 11 en 12 april werd georganiseerd door SailWise ter ere van haar vijftigjarig jubileum, was een grensverleggend evenement waarin inclusiviteit en doorzettingsvermogen centraal stonden. De zeer slechtziende Jos Lavrijsen, is op zijn windsurfplank samen met een begeleidende vloot van ruim 50 watersporters met en zonder beperking het IJsselmeer overgestoken. Een tocht van ruim 40 kilometer, die uiteindelijk meer dan 80 kilometer werd, aangezien Jos tegen de wind in moest opkruisen. Hierdoor werd dit inspirerende evenement een ware challenge voor zowel de windsurfers als de zeilers. Het was een fantastische tocht en een bijzondere start van de Lustrum10daagse van SailWise.


Jos Lavrijsen, een windsurfer met een visuele beperking, trotseerde het uitdagende water van het IJsselmeer op zijn surfplank en werd daarbij gecoacht door twee mede-surfers door middel van een headset. Toen de duisternis begon in te vallen, zijn Jos en de andere surfers na ruim 7 uur non-stop surfen overgestapt op de catamaran, de Beatrix, van SailWise. Het laatste stuk naar Enkhuizen hebben ze daardoor zeilend afgelegd.

Met recht een grensverleggend evenement

Naast Jos hebben ook Laila van der Meer en Bjarne Brouwer, wedstrijdzeilers van TeamAllianz, de oversteek gemaakt. Het zeilduo, dat zich al geplaatst heeft voor de Olympische Spelen, zeilde het IJsselmeer over in een Inclusion catamaran van SailWise met een verduisterende VR bril op. Voor Laila was dit een grote uitdaging, omdat ze de golven op het IJsselmeer daardoor niet zag aankomen. Laila: “Ik heb hierdoor nog meer respect gekregen voor Jos, die met bijna geen zicht zoveel uren op zijn windsurfplank heeft gevaren. Het is fantastisch dat SailWise watersport voor iedereen toegankelijk maakt. Met de juiste ondersteuning en middelen kan iedereen, ongeacht zijn of haar beperking actief watersporten en genieten van de vrijheid van het water."

Ook wedstrijdzeilster en jongerenambassadeur van SailWise, Jorien Hin, zeilde mee in de vloot. Zij deed dit in een randmeer en kwam met haar team als eerste om 17.30 uur aan in Enkhuizen.

Naast deze zeilers voeren ook de rolstoeltoegankelijke tweemastklipper, de Lutgerdina en volledig aangepaste catamaran, de Beatrix, van SailWise mee met deze bijzondere race.

Het motto van de IJsselmeer Challenge was: Grenzen verleg je samen. Door de unieke samenwerking tijdens de tocht en de prestatie van Jos en zijn mede surfers en zeilers kunnen we met recht stellen dat dit motto deze challenge voor 100% typeert.

Ontvangst door burgemeester van Zuijlen

Op vrijdag 12 april voer de gehele vloot onder grote publieke belangstelling de buitenhaven van Enkhuizen binnen en werd verwelkomd door burgemeester van Zuijlen. Hij feliciteerde niet alleen de watersporters en reikte hen als aandenken aan deze unieke IJsselmeer Challenge een mooie medaille uit. Van Zuijlen vroeg Jos naar zijn ervaringen op het woelige IJsselmeer. “Ik vind het jammer dat ik niet surfend in Enkhuizen ben aangekomen, maar ik ben wel super trots dat ik door de tegenwind veel meer kilometers heb gesurft dan waarvoor ik heb getraind. SailWise geeft mij de vrijheid om 'zonder mijn beperking' te watersporten: vol gas over de plas!", verklaarde Jos met een stralende glimlach aan de burgervader.

Steun SailWise

De IJsselmeer Challenge was niet alleen een sportief hoogtepunt, maar is ook een kans om SailWise te steunen in haar missie om actieve watersportvakanties voor mensen met een beperking mogelijk te maken.

Steun SailWise en doneer op:

https://sailwise.voorfondsgehandicaptensport.nl/project/steun-jos-met-zijn-ijsselmeer-challenge

Druk bezochte nautische markt in de Compagnieshaven

Op zaterdag werd de Lustrum10daagse vervolgd met een gezellige nautische markt in de Compagnieshaven. Veel mensen maakten van de gelegenheid gebruik om de rolstoeltoegankelijke tweemastklipper, de Lutgerdina, en de volledig aangepaste catamaran, de Beatrix van SailWise te bewonderen. Ook waren er allerlei activiteiten georganiseerd door verschillende lokale bedrijven en verenigingen, waaronder Joosten Watersport en de KNRM. De Evenementencommissie Enkhuizer Watersport Vereniging Almere (EWVA), Compagnieshaven en het Ondernemersfonds werkten mee aan het mogelijk maken van dit evenement. De Compagnieshaven overhandigde op een spectaculaire wijze een cheque aan SailWise directeur Renske Rietbergen.

Lustrum10daagse gaat door met Concert @ de Plassen

Het lustrum 10-daagse van SailWise gaat door met een speciaal Concert @ de Plassen. Dit unieke concert vindt op 20 april plaats midden op de schitterende Loosdrechtse Plassen, op een drijvend podium nabij het watersporteiland Robinson Crusoe van SailWise. Talentvolle musici met en zonder beperking gaan van dit concert een bijzonder spektakel maken. Zanger Jaap Reesema wordt op de piano begeleid door de slechtziende Robert Hutten. Ook Fleur Smits en Manuela Nzenge treden op en het evenement wordt gepresenteerd door Eva Eikhout. Het Concert @ de Plassen belooft een onvergetelijke muzikale ervaring te worden, waarbij de schoonheid van de Loosdrechtse Plassen wordt gecombineerd met de kracht van muziek en inspirerende verhalen over grenzen verleggen en dromen werkelijkheid laten worden.

Bezoekers kunnen genieten van de optredens vanaf speciale concertboten of ze kunnen met hun eigen boot naar het concert komen. Zowel voor de concertboten als voor de eigen boten zijn nog tickets verkrijgbaar. Kaarten voor dit bijzondere evenement zijn verkrijgbaar via https://sailwise.nl/nl/50-jaar/sailwise-concert-de-plassen