ENKHUIZEN - Met veel succes wordt elke dinsdagochtend het taalcafé georganiseerd in buurthuis IJsselzand in Enkhuizen. Het blijkt namelijk dat een grote groep inwoners veel moeite heeft met de Nederlandse taal.

"Ik ben me rot geschrokken toen ik hiermee begon", vertelt mede-organisator Joke Poelsma. "Er zijn vrouwen in Enkhuizen die hier tussen de tien en dertig jaar wonen, maar nog geen woord Nederlands spreken."

'Ze hebben geen idee'
Poelsma vertelt dat het haar aan het hart gaat dat mensen met taalproblemen niet weten waar ze de juiste hulp moeten zoeken. "Ze hebben geen idee. Want ja, als je niet kunt lezen en schrijven in het Nederlands is het ook moeilijk om hier überhaupt achter te komen. Dit is echt een kwestie van mond tot mond reclame."

Laagdrempelig
Er bleek veel werk aan de winkel. Sinds de start op 16 april wordt het taalcafé erg goed ontvangen. “Iedereen vindt het gezellig en fijn. Het heet ook niet voor niets een café, want we willen die drempel niet te hoog maken. Iedere week komen er weer extra nieuwe mensen bij.”

Geen nee verkopen
Toch wordt het erg druk en het laatste wat de dames willen is mensen de deur wijzen. "Dan durven ze eindelijk te komen en dan moet je 'nee' verkopen. Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Maar als er meer dan vier mensen aan een tafel staan durven ze niets meer te zeggen door de groepsdruk. Dus we zoeken naar een oplossing."