ENKHUIZEN - Het aangezicht van Enkhuizen dreigt enorm te worden aangetast. In de historische havenstad worden plannen ontwikkeld voor de bouw van een enorm vakantiepark op het Enkhuizerzand. Heemschut is samen met Stadsherstel Enkhuizen een petitie gestart tegen dit plan.


Het aangezicht van Enkhuizen vanaf het IJsselmeer staat op het spel. Dit is een enorme aantasting van het cultuurlandschap. Daarnaast komt het vakantiepark naast het bekende Buitenmuseum van het Zuiderzeemuseum te liggen waarmee de beleving enorm wordt aangetast. In de plannen zijn naast het museum in het IJsselmeer strekdammen gepland. De strekdammen die ver het water in reiken met daarop negen meter hoge vakantievilla’s zullen het cultuurhistorische beeld van een vissersdorp uit de periode 1880-1930 onomkeerbare schade toebrengen.

In september praat de gemeenteraad van Enkhuizen over dit plan. Voor die tijd willen wij zoveel mogelijk handtekeningen ophalen om te pleiten voor aanpassingen om de natuur, landschaps- en erfgoedwaarden te beschermen.

Heemschut is niet alleen in bezwaar. Ook het Zuiderzeemuseum zelf, het ministerie van onderwijs, cultuur en wetenschap en Comité tot Behoud van het Enkhuizerzand, de provincie Noord-Holland, Sprookjeswonderland, de Belangenvereniging Camping Enkhuizer Zand, Stadsherstel Enkhuizen, vereniging De Hollandsche Molen, de Compagnieshaven, de IJsselmeervereniging en zeilschoolhouder Thomas de Boer hebben bezwaren aangevoerd tegen dit megalomane plan.

De petitie is te vinden op:
https://petities.nl/petitions/stop-de-aantasting-van-historisch-enkhuizen-de-natuur-en-het-zuiderzeemuseum?locale=nl