ENKHUIZEN - De eigenaar van speelpark Happy Days in Grootebroek heeft toegegeven dat hij de handleiding van het speeltoestel, waar peuter Maurycy (4) drie jaar geleden vanaf viel, nooit heeft gelezen. Daardoor wist hij niet dat het toestel niet als glijbaan gebruikt mocht worden. "Ik vind het vreselijk", vertelde hij voor de rechter in Alkmaar.

Maurycy kwam in december 2015 om het leven toen hij van een speeltoestel viel bij Happy Days en met zijn hoofd op de betonnen vloer terechtkwam. Het OM vervolgt de speelhal, twee medewerkers van de hal, kinderopvang Small Steps en een oud-medewerker van de opvang voor dood door schuld.

Papieren
Happy Days-eigenaar Lieuwe de J. zou het bewuste toestel waar Maurycy vanaf viel jaren geleden tweedehands hebben gekocht. De papieren ontbraken, maar naar eigen zeggen had hij medewerker Jeroen S. gevraagd om de papieren op te vragen. Daarna ging hij er vanuit dat het goed was geregeld.

De handleiding voor het toestel kwam alleen op kantoor terecht, niet bij de speelhal zelf. Dat daarin stond er niet op de randen geklommen mocht worden, dat het nadrukkelijk verboden was om het toestel als glijbaan te gebruiken én dat er altijd toezicht moest zijn, was dus niet bekend bij De J. en het personeel van Happy Days. "De vorige eigenaar gebruikte het ook als glijbaan", aldus De J.

Toezichthouder
Volgens NH Nieuws-verslaggever Marieke Pijlman spreken de eigenaar en medewerker Jeroen S., die vandaag beide voor de rechter staan, elkaar tegen over wat er die bewuste dag precies is gebeurd. De aanwezige medewerker destijds, Patrick, zou daar volgens S. geen toezichthouder zijn, maar zich voornamelijk richten op de bar. De J. zegt juist dat er wél toezicht was. "Degene die daar staat moet zorg dragen dat het allemaal goed verloopt", vertelde hij.


Ook een oud-medewerkster van kinderopvang Small Steps, waarmee Maurycy naar de speelhal was gekomen, stond vanochtend terecht en legde een verklaring af over wat ze heeft gezien. Zij gaf aan dat ze rond liep, meespeelde met de kinderen en ondertussen alles probeerde in de gaten te houden. Dat het toestel niet als glijbaan gebruikt mocht worden en dat er geen bescherming op de betonnen vloer lag, wist ze niet. "Al waren we met zijn vieren geweest, dan had het toch kunnen gebeuren."