ENKHUIZEN - De maand september staat in het Zuiderzeemuseum in het teken van oogsten. Altijd al meer willen weten over oogsten en oogstgebruiken? Kom vanaf zaterdag 8 september ieder weekend naar het buitenmuseum waar allerlei activiteiten op het programma staan. Help de natuur en maak zelf een zaadbommetje om mee naar huis te nemen of neem deel aan de wildplukroute door het natuurgebied bij de bronstijdboerderij.

Oogstfestival met culinair hoogstandje
Het eerste weekend van de oogstmaand is omgedoopt tot Oogstfestival. Eén van de hoogtepunten tijdens dit weekend is het bezoek van sterrenkok Lucas Rive van het gelijknamige restaurant uit Hoorn op zondag 9 september. Hij geeft die dag tweemaal een demonstratie (om 12.00 en 13.30 uur), waarbij hij met geoogste producten een gerechtje toelicht, afwerkt en laat proeven. Kom dus kijken en proeven, maar let op VOL=VOL! Ook is buiten voor de banketbakkerij een appelproeverij met diverse appelsoorten en staat onze eigen tuinman Jos klaar om je mee te nemen in de moestuin van het museum. Sow to Grow demonstreert diverse manieren van zaad oogsten en bekijk hoe een dorsmachine op stoom laat zien hoe het dorsen van graan vroeger ging. Bij de ambachtsdemonstraties staat het maken van voorwerpen centraal die met oogsten te maken hebben.

Gevarieerde activiteiten
Tijdens de oogstweekenden van 15 & 16, 22 & 23 en 29 en 30 september zijn er gratis rondleidingen en extra workshops. Neem deel aan een gratis oogstrondleiding (tweemaal per dag) in het museum. In de deel van Boerderij Baard is een workshop zuurkool maken (driemaal per dag) en in het Knutselatelier is een workshop knoflookmandje vlechten (driemaal per dag). Beide workshops zijn gratis; maar let op, ook hier geldt VOL=VOL.

Vers van vroeger
Thema van dit seizoen is Vers van vroeger. Weet jij wat je allemaal kunt eten uit de zee en van het land? Ga op verkenningstocht en laat je verrassen! Geniet niet alleen van de hapjes van vroeger – honderd jaar geleden werden er andere gerechten gegeten dan nu - maar proef ook de hedendaagse lekkernijen met ingrediënten van toen. Leer spelenderwijs wat mensen vroeger aten, hoe dit werd geteeld of gevangen, en daarna geconserveerd. Proef sprot bij de visrokerij, ontdek oude fruitrassen in de boomgaard en snoep een ouderwets ‘ulevelletje’. Ook op de kaart van het museumrestaurant vind je verschillende traditionele gerechten met een moderne twist. Voor de jonge bezoekers is een leuke speurtocht uitgezet met een beloning.

In de tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum ontdek je op speelse wijze hoeveel werk het vroeger was om eten op tafel te krijgen. Er staan drie levensmiddelen centraal: aardappelen, kool en vis - ingrediënten die vaak op het Zuiderzeemenu stonden! De tentoonstelling Aan tafel! in het binnenmuseum borduurt voort op het thema Vers van vroeger in het buitenmuseum.