ENKHUIZEN - In Enkhuizen wordt sinds oktober 2021 volop aan de Sassluis gewerkt. Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en TAUW-Friso Civiel B.V. versterkten de sluis om hem weer waterveilig te maken. De afgelopen weken is er met man en macht gewerkt om de sluis op 1 april open te kunnen stellen. En dat is gelukt. De sluis kan vanaf morgen weer volop gebruikt worden. Zo is Enkhuizen voor de komende 100 jaar weer waterveilig en voorzien van een mooi gerestaureerde monumentale sluis.

De Sassluis is een monumentale keersluis en beschermt de laaggelegen binnenhaven en omgeving van Enkhuizen tegen hoogwater op het IJsselmeer. Er zijn de afgelopen periode twee extra sets deuren toegevoegd die bij hoogwater gesloten kunnen worden. Dit zorgt voor extra betrouwbaarheid en veiligheid. De sluis is gelijktijdig met de versterkingswerkzaamheden gerestaureerd. Zo is het voegwerk, metselwerk en natuursteen opgeknapt en teruggebracht in oorspronkelijke staat. "We hebben hard gewerkt om Enkhuizen en het achterland voor de komende jaren waterveilig te houden. We hebben de sluis versterkt met een passende oplossing die de monumentale waarde eer aan doet", aldus hoogheemraad Rob Veenman.

Afrondende werkzaamheden
De afgelopen weken werd de sluis al op afspraak geopend voor scheepvaart. Op vaste tijden konden schepen in colonne door de sluis. Diverse ondernemers hebben van deze doorvaart dankbaar gebruik gemaakt. Tijdens deze momenten lag het werk aan de sluis stil, om onveilige situaties te voorkomen. Daarom was het openstellen tot een minimum beperkt. Op deze manier konden zo snel mogelijk alle werkzaamheden achter elkaar uitgevoerd worden om de sluis weer voor iedereen open te stellen. Het werk is nog niet helemaal gereed. De komende twee weken vinden de afrondende werkzaamheden plaats, zoals het opruimen van de bouwplaats en het maken van elektrische aansluitingen.

Project 7 Kunstwerken
De Sassluis is een van de zeven sluizen die binnen het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP) wordt versterkt. Het hoogheemraadschap werkt sinds het najaar van 2018 samen met de combinatie TAUW-Friso Civiel B.V. aan het versterken van de sluizen in Noord-Holland. De zeven kunstwerken waren afgekeurd op de betrouwbaarheid van het sluiten van de sluizen. Bij een toekomstige superstorm met veel wind en regen was het onvoldoende zeker dat de sluizen het opstuwende water kunnen keren. Meer informatie is te vinden op de site van het hoogheemraadschap (www.hhnk.nl/7kunstwerken).