ENKHUIZEN - De Raad van Commissarissen van de VriendenLoterij - voorheen de BankGiro Loterij - heeft in oktober 2021 unaniem besloten om het Zuiderzeemuseum opnieuw voor 5 jaar te ondersteunen. Het Zuiderzeemuseum is sinds 2007 partner van de loterij en heeft - dankzij de deelnemers van de loterij - sinds die tijd al ruim 8 miljoen euro mogen ontvangen. De bijdrage is bedoeld om de museumcollectie te ondersteunen en toegankelijk te maken voor een breed publiek.

Stephan Warnik, algemeen directeur van Zuiderzeemuseum: "Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk de steun van de VriendenLoterij voor het museum is. Dankzij de loterij hebben we sinds 2007 al vele projecten kunnen realiseren die zonder deze steun niet mogelijk waren geweest. Onder andere Expeditie Waterwerken, Zuiderzeelicht, restauraties van bijvoorbeeld de molen, kapel en het schooltje heeft het museum kunnen doen door de bijdrage van de VriendenLoterij. Dat deze steun voor de aankomende 5 jaar wederom gegarandeerd is, is - zeker in deze onzekere tijden - van onschatbare waarde."

Dorine Manson, managing director van de VriendenLoterij: "Het Zuiderzeemuseum heeft de afgelopen jaren vele mooie projecten gerealiseerd door de schenking, die wij dankzij de deelnemers van de VriendenLoterij (voorheen BankGiro Loterij) sinds 2007 jaarlijks hebben kunnen doen. We zijn trots dat we deze samenwerking met het Zuiderzeemuseum voort kunnen zetten. Cultuur verbindt, inspireert en verrijkt. Het is onze missie cultuur toegankelijk te maken voor iedereen. Onze bijdrage wordt door het Zuiderzeemuseum dan ook mede ingezet om het museum en de collectie toegankelijk te maken voor jong en oud. We zijn blij dat de bezoekers, en onze 1 miljoen deelnemers met hun VriendenLoterij VIP-KAART zelfs gratis, dit live kunnen ervaren."

Over de VriendenLoterij
De VriendenLoterij is de loterij voor behoud van cultureel erfgoed en het welzijn van mensen. Bij de VriendenLoterij speel je mee voor wat je raakt. In 2021 werd de BankGiro Loterij met de VriendenLoterij samengevoegd, wat ervoor zorgde dat de nieuwe VriendenLoterij over 2020 bijna 125 miljoen euro aan goede doelen kon schenken.

Over het Zuiderzeemuseum
Het Zuiderzeemuseum verzamelt en beheert erfgoed uit het voormalige Zuiderzeegebied. Het vertelt het verhaal van de Zuiderzee en verbindt daarbij het heden met het verleden op een toegankelijke wijze voor een divers publiek. Jong en oud wandelt hier honderd jaar terug in de tijd en komt in aanraking met de Zuiderzeecultuur. Het museum brengt ook de cultuurhistorische collectie op verrassende wijze samen met hedendaagse kunst, vormgeving en design. Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

In 2021 ontving het museum niet alleen van de ANWB de zilveren award voor het leukste uitje van Noord-Holland, maar ook de Travellers' Choice Award van Tripadvisor. Lonely Planet heeft het Zuiderzeemuseum opgenomen als 'Top choice' in haar internationale reisgids Best in travel 2020. Museumkids heeft het Zuiderzeemuseum wederom het predicaat 'Kidsproof' toegekend voor 2021.